
Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του εντός των προσεχών μηνών, θα εστιάζει στα μεσαία βαλάντια, δίνοντας νέα ώθηση στα ακίνητα.
Οι αλλαγές που θα έχει το νέο πρόγραµµα σε σχέση µε το υφιστάµενο δεν έχουν «κλειδώσει», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η συµµετοχή πολιτών που έχουν την οικονοµική δυνατότητα να διαθέσουν ίδια κεφάλαια, αξιοποιώντας ταυτόχρονα και τις ενισχύσεις του προγράµµατος.
Κάτι τέτοιο µε το υφιστάµενο «Εξοικονοµώ» δεν ήταν πολλές φορές εφικτό, καθώς απευθυνόταν κυρίως σε πολίτες χαµηλών εισοδηµάτων που δεν είχαν ή δυσκολεύονταν να διαθέσουν δικά τους χρήµατα.
«Αλλάζουµε το θεσµικό πλαίσιο γιατί µόνο έτσι θα πετύχουµε τον στόχο για αναβάθµιση 60.000 κτιρίων τον χρόνο µέχρι το 2030 και δηµιουργούµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία µε τον τραπεζικό τοµέα και το υπουργείο Ανάπτυξης» είναι το µήνυµα που στέλνουν, εν όψει των επικείµενων ανακοινώσεων, αρµόδια κυβερνητικά στελέχη. Η φιλοσοφία του προγράµµατος είναι να «παντρεύονται» οι επιδοτήσεις, ο δανεισµός, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και τα κίνητρα για την εµπλοκή του ιδιωτικού τοµέα. Το βέβαιο είναι ότι ειδικά για τις κατοικίες το νέο «Εξοικονοµώ» δεν θα αφορά µόνο χαµηλά εισοδηµατικά βαλάντια, αλλά κάθε κατηγορία, τόσο µεσαία όσο και υψηλή.
Τι ισχύει
Στην πράξη, αυτό σηµαίνει ότι ο νέος σχεδιασµός του προγράµµατος θα ξεφεύγει από το µέχρι σήµερα µοντέλο να επιδοτούνται µε µεγαλύτερες ενισχύσεις µόνο τα χαµηλά εισοδήµατα. Επίσης αναζητούνται τρόποι για να αυξηθεί ο προϋπολογισµός παρεµβάσεων για κάθε συµµετέχοντα, που σήµερα δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τ.µ. επιφάνειας του σπιτιού, µε µέγιστο κόστος τα 25.000 ευρώ ανά κατοικία.
Σήµερα υπάρχουν επτά διαφορετικές εισοδηµατικές κατηγορίες. Οταν κάποιος βρίσκεται στην κατηγορία 1, µε ατοµικό εισόδηµα έως 10.000 ευρώ, δικαιούται επιχορήγηση ύψους 60%. Από κει και πέρα, η επιδότηση για ατοµικό εισόδηµα έως 15.000 ευρώ φτάνει το 50%, για εισόδηµα µέχρι 20.000 ευρώ το 40%, για έως 25.000 ευρώ το 35%, για µέχρι 30.000 ευρώ πέφτει στο 30%, για έως 35.000 ευρώ µειώνεται στο 25% και από 35.000 ευρώ και πάνω µηδενίζεται και µένει µόνο η δυνατότητα λήψης άτοκων τραπεζικών δανείων.
Τα παραπάνω θα είναι η µία πτυχή των παρεµβάσεων που έρχονται για την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας. Η άλλη αφορά αντίστοιχα προγράµµατα για τα κτίρια επιχειρήσεων, τα βιοµηχανικά αλλά και τα δηµόσια, για τα οποία από την άνοιξη ξεκινά το πρόγραµµα «Ηλέκτρα».
Για να «ξεκλειδώσουν» τα παραπάνω «γενναία» πακέτα απαιτούνται κονδύλια µεγαλύτερα από τα περίπου 240 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί για τους δικαιούχους του προηγούµενου κύκλου. Η πηγή προέλευσης των κονδυλίων αυτών θα είναι οπωσδήποτε το ΕΣΠΑ, αλλά µελετάται και η ενίσχυση του προγράµµατος µέσα και από άλλες «δεξαµενές», όπως είναι το Πράσινο Ταµείο κ.λπ.
Οσον αφορά το χρονοδιάγραµµα, ο κυβερνητικός προγραµµατισµός περιλαµβάνει:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.