
Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθεί στην προθεσμία που έχουν 70.000 συνταξιούχοι να μειώσουν τους φόρους στα ποσά είχαν εισπράξει αναδρομικά και αφορούσαν στις συντάξεις τους το 2013.
Η προθεσμία αφορά στην υποβολή ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι συνταξιούχοι στις αρμόδιες ΔΟΥ, να διασφαλιστεί η φορολόγηση των ποσών των αναδρομικών που εισέπραξαν, στα έτη στα οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.
Οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά το 2013 τα οποία δεν δήλωσαν στη φορολογική δήλωση του 2014 θα φορολογηθούν εκ νέου, με τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν στην Εφορία θα κατανείμουν τα ποσά στα έτη που ανάγονται και θα φορολογηθούν ξεχωριστά για κάθε έτος και όχι όλα μαζί, περιορίζοντας έτσι τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Οι διορθώσεις και η έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα γίνει με αίτηση που θα υποβάλουν οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι στην εφορία τους. Προβλέπεται διαγραφή προστίμων, έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις και μείωση φόρων. Όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με όλα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους ο συνταξιούχος ζητά την νέα εκκαθάριση για τα αδήλωτα αναδρομικά. Η αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.
Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.
Σημειώνεται ότι πλέον οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι εντός του 2019 έλαβαν αναδρομικά ποσά για τα προηγούμενα έτη, μπορούν να τα δηλώσουν ηλεκτρονικά στην Εφορία.
Η εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων αναδρομικών για τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017 για τα οποία οι βεβαιώσεις αποδοχών εκδόθηκαν μέσα στο 2019 είναι πλέον διαθέσιμη.
Με την δυνατότητα που πλέον δίδεται, απλήρωτοι εργαζόμενοι ή και συνταξιούχοι που μέσα στο 2019 πληρώθηκαν οφειλόμενα αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητικές δηλώσεις στις ΔΟΥ, αλλά θα τις καταθέσουν ηλεκτρονικά μέσω του Τaxisnet. Μετά την υποβολή τους, θα εκδοθεί αυτομάτως και το εκκαθαριστικό με την ταυτότητα οφειλής που ακολουθεί το νέο ποσό πρόσθετου φόρου το οποίο καλούνται να πληρώσουν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.