Οι ιρανικοί πύραυλοι φτάνουν μέχρι την Ιταλία. Απλά το αναφέρουμε...

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 55,9% του τζίρου για τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 55,9% του τζίρου για τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ήταν το β’ τρίμηνο 58,9 δισ. έναντι 78,8 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τον Ιούλιο η πτώση των εσόδων είναι 17,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών (εταιρείες με διπλογραφικά στοιχεία) ανήλθε σε 19.832.471 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 17,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019, που είχε ανέλθει σε 24.026.048 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 71,4% τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 1,7%. Οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 11,4% τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 58.987.931 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 25,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 78.800.256 χιλ. ευρώ, η πτώση δηλαδή αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης και του Τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 78,8% και 53,2% αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019. Τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (0,5%) και του τομέα Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία (3,4%).

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3.232.618 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 7.329.184 χιλ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων και της Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 94,7% και 88,4% αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019.

Τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (4,8%) και του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (13,8%).

Από την άλλη πλευρά, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2020 ανήλθε σε 1.388.183 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 41,1% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019, που είχε διαμορφωθεί σε 2.358.600 χιλ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, κατά 6,5%. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 76,8% τον Ιούλιο 2020 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019 κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις κατά 3,5%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.