ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι λογιστές ζητούν παράταση στη προθεσμία για την υποβολή εσόδων – εξόδων

Όσα αναφέρει η ΠΟΦΕΕ στην επιστολή της

Οι λογιστές ζητούν παράταση στη προθεσμία για την υποβολή εσόδων – εξόδων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνική Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), με επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ζητά να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Μαρτίου και αντίστοιχα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021, της προθεσμίας για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών.

​Οι λογιστές στην επιστολή τους αναφέρουν ότι εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία, έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Ως εκ τούτου οι ΠΟΦΕΕ ζητά να δοθεί παράταση έως τις 15 Μαΐου προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στην εφαρμογή το οποίο ως γνωστό έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στην μη-αυθημερόν αποδοχή της υποβολής και επιβολή προστίμων

Η ΠΟΦΕΕ αναφέρει αναλυτικά στην επιστολή της:

Στις 31 Μαρτίου 2021 είναι η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων εσόδων και εξόδων έτους 2020 (ΜΥΦ).

Δεδομένων των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορoνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, που έχουν ως αποτέλεσμα να απορρυθμιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, υπάρχει ανάγκη παροχής πρόσθετου χρόνου για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής των εν λόγω καταστάσεων.

Η ανάγκη της παράτασης σχετίζεται και με το πρόβλημα της εφαρμογής, το οποίο ως γνωστό έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στην μη-αυθημερόν αποδοχή της υποβολής και επιβολή προστίμων, δηλαδή μεταξύ της ημερομηνίας της αποστολής των αρχείων ΜΥΦ και της ημερομηνίας αποδοχής από το σύστημα, μεσολαβούν πολλές ημέρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς υπαιτιότητα της επιχείρησης.

Για αυτούς τους παραπάνω λόγους, και με δεδομένο ότι δεν δημιουργείται δημοσιονομικό κόστος για τη ζητούμενη παράταση, θεωρούμε απαραίτητη σε πρώτη φάση, την μεταφορά της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ (με ανάλογη τροποποίηση της ΠΟΛ 1022/2014) μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, και αντίστοιχα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021, της προθεσμίας για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία που θα επιλεγεί θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 10 μέρες από την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων, όποτε αυτή οριστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.