Αναδρομικά: Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των κομμένων δώρων & επικουρικών στους συνταξιούχους

Το σενάριο να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023 έχει απορριφθεί

Αναδρομικά: Τα δύο σενάρια για την επιστροφή των κομμένων δώρων & επικουρικών στους συνταξιούχους

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης, βρίσκονται δύο σενάρια για την ενδεχόμενη καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές – δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και το δεύτερο τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του Νόμου Κατρούγκαλου.

Το σενάριο να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023 έχει απορριφθεί λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

Πιο συγκεκριμένα τα δύο σενάρια προβλέπουν τα εξής:

Συμψηφισμό των κομμένων αναδρομικών (δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του Νόμου Κατρούγκαλου (παράλληλα και με την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις από 1/1/2023). Είναι ένα σενάριο που θα μελετήσει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Μάλιστα εξετάζεται για τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές τα αναδρομικά να συμψηφιστούν με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τον νόμο 4670/2020.

Με τον τρόπο αυτόν και το Δημόσιο θα αποφύγει τη γιγάντωση της δαπάνης σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για τα οικονομικά της χώρας, ενώ από την άλλη οι συνταξιούχοι θα μειώσουν ή ακόμη και θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023.

Ετσι λοιπόν ένας συνταξιούχος που πρέπει να λάβει αναδρομικά τα δώρα του 11μήνου (800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 250 ευρώ θα τη συμψηφίσει με τα αναδρομικά, θα λάβει τα υπόλοιπα 550 ευρώ σε δόσεις, ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ) αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά με ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

Η καταβολή εντόκως των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ). Δηλαδή το σενάριο αυτό προβλέπει την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια. Πρόκειται για περίπου 350.000 συνταξιούχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.