ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ανώτατη αξιωματούχος του ΔΝΤ: «Κίνδυνος για την αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη»

ΕΕ και ΗΠΑ σχεδιάζουν ήδη το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Ανώτατη αξιωματούχος του ΔΝΤ: «Κίνδυνος για την αγορά εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη»

Η Gita Gopinath, ανώτατη αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαταραχών στις αγορές εργασίας που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν άμεσα κανόνες για τη νέα τεχνολογία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στους Financial Times, είπε ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, και ειδικά αυτές που βασίζονται σε γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική απόδοση, αλλά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι.

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε και να σκεφτούμε τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον», δήλωσε η Gopinath, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

«Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις και θεσμούς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κινηθούν γρήγορα σε όλα τα μέτωπα, όσον αφορά τη ρύθμιση, αλλά και την προετοιμασία για πιθανώς ουσιαστικές αναταραχές στις αγορές εργασίας», πρόσθεσε.

ΔΝΤ: «Σκληρό» το μάθημα που πήραμε από την αυτοματοποίηση στη βιομηχανία, να μη συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη

Τα σχόλια της Gopinath για την τεχνητή νοημοσύνη ακολουθούν μια σειρά από προειδοποιήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή εάν οι εργαζόμενοι χάσουν μαζικά τη δουλειά τους.

Η Gopinath είπε ότι η αυτοματοποίηση στην βιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες χρησίμευσε ως προειδοποιητικό δείγμα, αφού οι οικονομολόγοι προέβλεψαν εσφαλμένα ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων που απολύονταν από τις γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων θα έβρισκαν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες βιομηχανίες.

«Το μάθημα που πήραμε είναι ότι ήταν μια πολύ κακή εκτίμηση. Ήταν σημαντικό οι χώρες να εξασφαλίσουν πρακτικά ότι οι άνθρωποι που “έμειναν πίσω” θα αντιστοιχίζονταν πράγματι με μια παραγωγική δουλειά. Η αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο συνέβαλε στην αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση», σημείωσε η αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Για να μην επαναληφθεί η ιστορία, τόνισε, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τα «δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας» για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνουν φορολογικές πολιτικές σύμφωνα με τις οποίες δεν θα ανταμείβονται οι εταιρείες που αντικαθιστούν τους εργαζόμενους με μηχανήματα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που αναδυθούν εταιρείες με απρόσβλητη θέση ως προς τη νέα τεχνολογία.

«Δεν θέλετε να έχετε υπερμεγέθεις εταιρείες με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υπολογιστική ισχύ που έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα», σημείωσε η Gopinath, αναφέροντας επίσης ανησυχίες για το απόρρητο και τις διακρίσεις που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

ΕΕ και ΗΠΑ σχεδιάζουν ήδη το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη

Η ΕΕ έχει ήδη προτείνει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης ρυθμιστικών σχεδίων.

Η ώθηση για συντονισμένη παγκόσμια δράση έρχεται εν μέσω νέων αποδεικτικών στοιχείων ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που θα υιοθετηθεί ξανά ευρέως, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεταμορφωτική.

Σε μια ομιλία της τη Δευτέρα, η Gopinath ανέφερε πολυάριθμες μελέτες που προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης της Goldman Sachs η οποία εκτιμά ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, οδηγώντας σε υψηλότερη παραγωγικότητα και 7% αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε μια δεκαετία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει τόσες διαταραχές όσες η Βιομηχανική Επανάσταση στην εποχή του Άνταμ Σμιθ», είπε η αξιωματούχος σε εκδήλωση στη Σκωτία.

Η Gopinath είπε ότι οι νέες τεχνολογίες όπως το ChatGPT έχουν «γόητρο ευρείας κλίμακας» και πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη από άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που θεωρείτο ότι θα αλλάξουν το τοπίο.

«Συνήθως όταν βλέπεις μια τεχνολογία να εξελίσσεται σε τεχνολογία γενικού σκοπού… Τότε είναι που θα μπορούσε να έχει ευρεία επίδραση στην οικονομία», κατέληξε η αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.