Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στην Ιαπωνία βλέπουν τον μισθό τους να παραμένει στάσιμος σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Τώρα, καθώς οι τιμές αυξάνονται μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονες πολιτικές πιέσεις για να προβούν σε αυξήσεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida προτρέπει τις επιχειρήσεις να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να συμβαδίσουν με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης.

Τον περασμένο μήνα, κάλεσε τις εταιρείες να αυξήσουν τις αμοιβές σε επίπεδο υψηλότερο από τον πληθωρισμό, με ορισμένες ήδη να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.

Όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έχει γίνει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 4% σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σύγκριση με την Αμερική ή την Ευρώπη, αλλά αντιπροσωπεύει υψηλό 41 ετών για την Ιαπωνία.

«Σε μια χώρα όπου δεν είχαμε αύξηση ονομαστικών μισθών για περισσότερα από 30 χρόνια, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται αρκετά γρήγορα ως αποτέλεσμα [του πληθωρισμού]», δήλωσε στο CNN ο Stefan Angrick, ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Analytics με έδρα το Τόκιο.

Το 2021, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ιαπωνία ήταν 39.711 δολάρια, σε σύγκριση με 37.866 δολάρια το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού μικρότερη από 5%, σε σύγκριση με αύξηση 34% σε άλλες οικονομίες της Ομάδας των Επτά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατά την ίδια περίοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει μια σειρά από λόγους για τη στασιμότητα των μισθών. Βασικός παράγοντας είναι ότι η Ιαπωνία αντιμετώπιζε επί μακρόν αποπληθωρισμό, δηλαδή πτώση των τιμών. Ο αποπληθωρισμός ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, λόγω του ισχυρού γεν —που ώθησε προς τα κάτω το κόστος των εισαγωγών— και της έκρηξης μιας εγχώριας φούσκας περιουσιακών στοιχείων.