Σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ ο Λίβανος – Ξέμεινε από καύσιμα

Βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες

Σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ ο Λίβανος – Ξέμεινε από καύσιμα

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Λίβανος, οποίος βιώνει μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας του, βρέθηκε σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ.

Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επηρέασε ακόμη και τον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού, οφείλεται στα δύο βασικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης, τα οποία ξέμειναν από… καύσιμα.

Κάτι αρκετά σύνηθες το τελευταίο διάστημα στη μεσογειακή χώρα, καθώς η απουσία ξένου συναλλάγματος, ως απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής δυσπραγίας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εισαγωγή ενεργειακών προμηθειών από το εξωτερικό.

Οι δύο κύριοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί -οι Deir Ammar και Zahrani- παρέχουν από κοινού το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Παρότι στο λιμάνι της πρωτεύουσας βρίσκονταν εδώ και μέρες αρκετά πλοία, τα οποία μετέφεραν αέριο και πετρέλαιο, οι υπεύθυνοι αρνούνταν να παραδώσουν τα φορτία, αν δεν εισέπρατταν τα χρήματα σε δολάρια.

Η οικονομική στενότητα κατέστησε αυτή την επιθυμία μη εφικτή, και το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα τμήματα της χώρας να μείνουν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πέραν του ηλεκτρισμού, ωστόσο, προβλήματα παρατηρούνται και στην υδροδότηση, καθώς οι σταθμοί άντλησης λειτουργούν με πετρέλαιο και η έλλειψη καυσίμων εμποδίζει τη λειτουργία τους.

Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, με το εθνικό νόμισμα να έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του.

Αποτέλεσμα είναι το 50% του εθνικού πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, κάτι το οποίο έχει πυροδοτήσει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.