Δεν υπήρξε ολική αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT αλλά οι κυρώσεις κατά Ρωσίας είναι πολύ ευρύτερες και βαριές

Δεν υπήρξε ολική αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT αλλά οι κυρώσεις κατά Ρωσίας είναι πολύ ευρύτερες και βαριές

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ανακοινώνουν ότι «Τις επόμενες ημέρες θα αφαιρέσουν επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift»

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Swift είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και γρήγορη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

Οι τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκε η κύρωση μάλλον δεν είναι αυτές οι οποίες εισπράττουν τα χρήματα των πληρωμών από τις πωλήσεις των ρωσικών υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), μετάλλων κλπ. οι οποίες (φαίνεται ότι) έμειναν ανέπαφες για να μην διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Κατ’αυτό τον τρόπο καθώς ελπίζεται να μην διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, αφού μάλιστα η Γερμανία αρνήθηκε να εγκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο για όλες τις ρωσικές τράπεζες.

Αναμένεται η απάντηση της Μόσχας, όπως στην περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ, για τις οποίες κλείνει ο ρωσικός εναέριος χώρος από την Δευτέρα.

Θα κόψει το φυσικό αέριο στην Γερμανία και την Ιταλία και δευτερευόντως σε Γαλλία και Βρετανία (οι δύο τελευταίες έχουν περιορισμένες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η πρώτη λόγω πολλών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και η δεύτερη είναι η ίδια παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας στην ΕΕ και το «μπλόκο» σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες με κατάργηση της δυνατότητας να αποκτούν υπηκοότητα και πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν διευκρινίζεται τι εννοούν με την φράση «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής ρωσικής τράπεζας.

Εκτός των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάριο, η Ρωσία διατηρεί και ένα απόθεμα σε χρυσό (σε ποσοστό 22%), όπως και ένα απόθεμα σε κινεζικό γουάν (σε ποσοστό 13%).

Ας σημειωθεί ότι σε μήνυμά του ο Πούτιν είπε απειλητικά ακριβώς τα εξής: «Δεν πρόκειται να πλήξουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όσο η Ρωσία αποτελεί μέρος αυτού».

Άρα επίκειται ρωσική απάντηση και σε αυτό.

«Δεσμεύουμε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό ισοδυναμεί με πάγωμα συναλλαγών. Καθίσταται, την ίδια στιγμή, αδύνατη η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας», τόνισε αρχικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ τονίζεται ακόμα ότι: «Δεσμευόμαστε να εγκαινιάσουμε αυτή την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ομάδα εργασίας που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεών μας, εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων και των εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις, τα οποία υπάρχουν εντός των δικαιοδοσιών μας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους, και στους υποστηρικτές τους, ώστε να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας.

Θα εμπλέξουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για τον εντοπισμό και τη διακοπή της διακίνησης παράνομων κερδών και για να στερήσουμε από τα άτομα αυτά τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θα εντείνουμε τον συντονισμό μας κατά της παραπληροφόρησης και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέραν των μέτρων που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να θέσουμε τη Ρωσία προ των ευθυνών της για την επίθεσή της στην Ουκρανία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.