Κατέρρευσε η Thomas Cook – 22.000 εργαζόμενοι στον δρόμο – 600.000 τουρίστες στον «αέρα»!

Κατέρρευσε η Thomas Cook – 22.000 εργαζόμενοι στον δρόμο – 600.000 τουρίστες στον «αέρα»!

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (23.09.2019). Η Thomas Cook, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, χρεοκόπησε, αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο αλλά και τους εργαζόμενους της εταιρίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της εταιρίας για ένα πακέτο διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση. Ήδη, η Thomas Cook υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Η πτώχευση της Thomas Cook δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στην βρετανική Ιστορία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και πελάτες της εταιρίας είναι αποκλεισμένοι σε όλο τον κόσμο!

Ήδη, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Πίτερ Φανκχάουζερ, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία». Μοιραία, σημειώνεται, η Thomas Cook δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την CAA όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Η εταιρεία καλούνταν να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με έτος ίδρυσης το 1841, η Thomas Cook ήταν ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους πελάτες της Thomas Cook
Μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 Βρετανών, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν», από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν το www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.