Αγωνία στις ΗΠΑ για Deutsche Bank: Η Αμερικανή υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών»

Ανησυχία για διασπορά της κρίσης στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

Αγωνία στις ΗΠΑ για Deutsche Bank: Η Αμερικανή υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη «κεκλεισμένων  των θυρών»

Μετά την διάσωση της Credit Suisse από την ελβετική Κεντρική Τράπεζα και την εξαγορά της από την UBS, την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, οι οποίες έθεσαν όλο το Περιφερειακό Τραπεζικό Σύστημα των ΗΠΑ υπό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης κρίσης το ερώτημα όλων είναι εάν η Deutsche Bank θα είναι η «επόμενη Credit Suisse», ή και κάτι χειρότερο.

Την ίδια ώρα και καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες επιβάρυναν  τις μετοχές, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή (24/3)  ότι συγκαλεί μια απρογραμμάτιστη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Συμβούλιο δημιουργήθηκε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 για να βοηθήσει την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών , ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Το Υπουργείο δεν είπε ποια ώρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν το συμβούλιο θα εκδώσει ανακοίνωση  μετά τη συνεδρίαση.

Το βήμα έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες να αποκαταστήσουν  την «ηρεμία» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στους τραπεζικούς καταθέτες μετά την πρόσφατη αποτυχία δύο μεσαίου μεγέθους τραπεζών στις ΗΠΑ και την παραλίγο κατάρρευση του τραπεζικού γίγαντα Credit Suisse Group AG πριν από την εξαγορά της από την UBS Group AG.

Τα μέλη της FSOC περιλαμβάνουν τους επικεφαλής της Federal Reserve, της Federal Deposit Insurance Corp. και αρκετών άλλων ρυθμιστικών φορέων.

Στην Γερμανία είναι ξεκάθαρο ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό τομέα δεν έχουν περάσει, καθώς η βουτιά έως και 15% της μετοχής της Deutsche Bank  σήμερα Παρασκευή 24 Μαρτίου, και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου χρεωκοπίας προδιαθέτει ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, τα CDS, δηλαδή το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, καθορίζονται στις 193 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν ξεκινήσει τα «στοιχήματα» για την επόμενη τραπεζική κατάρρευση.

Όσοι πίστευαν πως η τραπεζική κρίση έλαβε τέλος με την διάσωση της Credit Suisse έκαναν πολύ μεγάλο λάθος.

Και μάλιστα ακολουθούν κι άλλες μεγάλες τράπεζες: Παρατηρούνται μεγάλες ρευστοποιήσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία ερευνών Autonomous, θυγατρική της AllianceBernstein, εμφανίστηκε καθησυχαστική την Παρασκευή υπογραμμίζοντας τις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που κατέχει η γερμανική τράπεζα.

Σε αντίθεση με τον δοκιμαζόμενο ελβετικό δανειστή, η Deutsche Bank έχει σταθερή κερδοφορία, ενώ προβλέπεται απόδοση επί της ενσώματης λογιστικής αξίας 7,1% για το 2023, η οποία αυξάνεται στο 8,5% έως το 2025.

Βέβαια να σημειωθεί ότι σε περίπτωση οικονομικού ατυχήματος στην Deutsche Bank η γερμανική τράπεζα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά ομόλογα της δευτερογενούς αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Deutsche Bank προχώρησε σε αναδιάρθρωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η γερμανική τράπεζα κατέγραψε ετήσια καθαρά κέρδη 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας, CET1, διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης στο 119%. Τα στοιχεία αυτά δεν θα έδειχναν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη φερεγγυότητα ή τη θέση ρευστότητας της τράπεζας.

Η σημερινή όμως βουτιά της μετοχής της κατέδειξε ότι μάλλον υπάρχει και οι δείκτες δεν αποτυπώνουν τον οικονομικό ρεαλισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.