ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Credit Suisse: Κατάρρευση (πάλι) των μετοχών της κατά 10%! – Ο Ελβετός «ασθενής» νοσεί πολύ βαριά

Oι αγορές δεν πείθονται από την βοήθεια-«πυροτέχνημα» των 54 δισ. δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Credit Suisse: Κατάρρευση (πάλι) των μετοχών της κατά 10%! – Ο Ελβετός «ασθενής» νοσεί πολύ βαριά

Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 10% στις πρωινές συναλλαγές την Παρασκευή, μετά την εκτίναξη της προηγούμενης συνεδρίασης, όταν και είχε δήλωσει ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σαν ποσοστό δεν μπορεί να συγκριθεί με την προχθεσινή κατάρρευση της τάξεως του 24% όταν και αποφασίστηκε η μετοχή της να αποσυρθεί από την διαπραγμάτευση όμως το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός είναι πλέον ο Ελβετός «ασθενής» του τραπεζικού συστήματος.

Όλα δείχνουν πως έχει ξεσπάσει μία παγκόσμια τραπεζική κρίση η οποία πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ.

Η παρέμβαση αυτής της εβδομάδας από τις ελβετικές αρχές, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληρούσε τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβλήθηκαν σε «συστημικά σημαντικές τράπεζες», ώθησε τις μετοχές να εκτιναχθούν περισσότερο από 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη.

Η Credit Suisse προσφέρθηκε επίσης να αγοράσει πίσω χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 χρεόγραφα σε δολάρια ΗΠΑ και τέσσερις ομόλογα σε ευρώ.

Η διολίσθηση στο χαμηλό της Τετάρτης ήρθε αφότου ο κορυφαίος επενδυτής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας αποκάλυψε ότι δεν θα παράσχει στην τράπεζα άλλα μετρητά λόγω κανονιστικών απαιτήσεων, επιδεινώνοντας μια πτωτική πορεία στην τιμή της μετοχής της Credit Suisse που ξεκίνησε με την καθυστέρηση-μη δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της έναντι των οικονομικών αναφορών και ανησυχιών.

Η τράπεζα υφίσταται μια τεράστια στρατηγική αναθεώρηση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά απωλειών και σκανδάλων.

Ωστόσο, οι κεφαλαιαγορές και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν έχουν πειστεί. Η τιμή της μετοχής μειώθηκε απότομα τον τελευταίο χρόνο και η Credit Suisse σημείωσε τεράστιες εκροές σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της το τέταρτο τρίμηνο του 2022!

Τα cds εκτινάχθηκαν στα ύψη σε νέα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά μετά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών.

Σύμφωνα με το επιτόκιο CDS, ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων της τράπεζας έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα κρίσης, με το επιτόκιο CDS ενός έτους να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 33 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,4% την Τετάρτη, πριν τελειώσει την Πέμπτη στο 34,2%.

Ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στη Syz Bank, δήλωσε ότι η Credit Suisse πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Αυτή η υποστήριξη από την SNB και η δήλωση από τις ρυθμιστικές αρχές δείχνουν ότι η Credit Suisse στην τρέχουσα μορφή της θα συνεχίσει να υπάρχει», είπε σε σημείωμα την Πέμπτη.

«Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να ξεφύγει εντελώς η Credit Suisse. Πρόκειται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς μέσω της πλήρους αποχώρησης της επενδυτικής τράπεζας, της πλήρους εγγύησης όλων των καταθέσεων από την SNB και της εισφοράς μετοχικού κεφαλαίου για να δοθεί χρόνος στην Credit Suisse για αναδιάρθρωση».

Mε λίγα λόγια η Credit Suisse απέχει πολύ από το να σωθεί από τα χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων.

Φυσικά αν καταρρεύσει εκθέτει και την ίδια την Ελβετία μέσω της Κεντρικής Τράπεζας αφού η βοήθεια που δόθηκε ως δάνειο απλώς θα «εξαφανιστεί» μέσα σε μία οικονομική «φούσκα» παραλογισμού.

Η Credit Suisse ανέβαλε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της μετά από κλήση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της!

Τις Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, City Group και Βank of America.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής είναι το τελευταίο πλήγμα για την πολύπαθη Credit Suisse, καθώς υποφέρει από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που έχουν στείλει την τιμή της μετοχής της στα τάρταρα, με μαζικές εκροές.

Η Credit Suisse (η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα) δήλωσε τότε ότι αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 «δεν επηρεάζονται».

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση του 2022.

Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, ο οποίος είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε η επόμενη τράπεζα που θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά την ταραχή που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB), είναι η ελβετική Credit Suisse!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ