ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

ΔΝΤ: «Η Ουκρανία θα επιβιώσει για μερικούς μήνες χωρίς οικονομική βοήθεια από τη Δύση»

Σύμβουλος V.Zelensky: Η Ουκρανία έχει plan B εάν δεν λάβει νέα βοήθεια από την Δύση

ΔΝΤ: «Η Ουκρανία θα επιβιώσει για μερικούς μήνες χωρίς οικονομική βοήθεια από τη Δύση»

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva σε συνέντευξή της στους Financial Times, τόνισε πως η Ουκρανία θα επιβιώσει για μερικούς μήνες χωρίς οικονομική βοήθεια από τη Δύση.

«Το Κίεβο θα είναι σε θέση να αντέξει το πιθανό βραχυπρόθεσμο κενό χρηματοδότησης για μερικούς μήνες, το πολύ δύο μήνες».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις δυτικές χώρες να «δώσουν επειγόντως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» στην Ουκρανία για να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποδέσμευση της βοήθειας προς τις αρχές του Κιέβου θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να επιστρέψουν σε «αποσταθεροποιητικές πολιτικές όπως η εκτύπωση χρημάτων», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό αυτή η περίοδος να μην καθυστερήσει, γιατί τότε θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία και θα έπρεπε να προσαρμοστεί στην κατάσταση ακριβώς τη στιγμή που η χώρα περίμενε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

Oleg Ustenko (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία έχει plan B εάν δεν λάβει νέα βοήθεια από την Δύση

Εάν η Δύση σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία το 2024, θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β, δήλωσε ο οικονομολόγος Oleg Ustenko, σύμβουλος του Vladimir Zelensky.

«Αν δεν υπάρξει υποστήριξη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στο Plan B.

Το Plan B μπορεί να είναι πολυεπίπεδο, αλλά πιστεύω ότι σε πρώτο στάδιο θα είναι αρκετό να στραφούμε στην εγχώρια αγορά και να δανειστούμε».

Σύμφωνα με τον Ustenko, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας είναι απίθανο να εγκρίνει αυτά τα μέτρα.

Ωστόσο, μπορεί να επιτρέψουν να σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση στην αρχή του έτους, πρόσθεσε ο ειδικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα σχεδόν όλες οι αποφάσεις ΕΕ σχετικά με την κατανομή κεφαλαίων στις αρχές του Κιέβου μπλοκάρονται από την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένης μιας όγδοης δόσης στρατιωτικής βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για το 2024, ένα ευρύτερο πακέτο 20 δισεκατομμυρίων για στρατιωτική υποστήριξη για τέσσερα χρόνια, καθώς και 50 δισεκατομμύρια σε μακροοικονομική βοήθεια για το 2024-2027.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.