ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Έπνιξαν» στο χρήμα την Τουρκία οι Ρώσοι επιχειρηματίες: 25 δισ. ευρώ στην τουρκική οικονομία

Επιπλέον 15 δισ. ευρώ κέρδισαν οι Τούρκοι από πωλήσεις όπλων, μεταφορές σιτηρών κλπ.

«Έπνιξαν» στο χρήμα την Τουρκία οι Ρώσοι επιχειρηματίες: 25 δισ. ευρώ στην τουρκική οικονομία

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επένδυσαν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις οι Ρώσοι επιχειρηματίες στην τουρκική οικονομία.

Συνολικά ο ιστορικά «επιτήδειος ουδέτερος», η Τουρκία, κατάφερε να βγει όχι απλά αλώβητη αλλά με αμύθητο πλούτο από την μέχρι στιγμής εμπλοκή της ως «διαμεσολαβητής» από την πολεμική κρίση. 

Η άρνησή της να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη των Ουκρανών, είχε ως αποτέλεσμα άμεση εισροή κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ μέσα σε επτά μόλις μήνες από τους Ρώσους επιχειρηματίες που έφυγαν από άλλες χώρες της Δύσης, ενώ υπολογίζετε ότι κέρδισε πάνω από 15 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις όπλων σε Ουκρανία, τις πωλήσεις των σιτηρών κλπ.

Στα μέσα Μαρτίου, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα κατέγραψε εισροές περίπου 3 δισ. δολαρίων μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε σε ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις η Δύση, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι μετακόμισαν στην Τουρκία.

Μαζί τους είχαν βαλίτσες γεμάτες με λεφτά, superyachts, ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και άλλα assets.

Υπολογίζεται πως περίπου 14.000 Ρώσοι ισχυροί του χρήματος μετακόμισαν στην Τουρκία από τις 24 Φεβρουαρίου, τη μέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τα capital controls στην χώρα τους, οι Ρώσοι αγοράζουν σπίτια και επιχειρήσεις στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο που τους επιτρέπει να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα αν επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια στη χώρα.

Πλέον, οι Ρώσοι είναι η εθνικότητα που έκανε τις περισσότερες αγορές ακινήτων στη γείτονα φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας εμφανίστηκε ενώπιον του Ερντογάν -όπως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είπε- ως εκπρόσωπος της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο.

Στις 21 εκείνου το μήνα ήταν όταν μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το αξίας 600 εκατ. δολαρίων ολοκαίνουριο yacht «Solaris» του Αμπράμοβιτς, έδενε στο Μπόντρουμ.

Μια μέρα αργότερα, το άλλο του superyacht, το αξίας 700 εκατ. δολαρίων «Eclipse» έφτασε στη Μαρμαρίδα. Από τότε και τα δύο σκάφη παραμένουν σε τουρκικά νερά. Σύμφωνα με στοιχεία του Marine Traffic, το «Solaris» είναι αγκυροβολημένο έξω από τη μαρίνα του Γιαλικαβάκ και το «Eclipse» στα ανοιχτά του Γκιοτσέκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις ίδιες μέρες, το ιδιωτικό lear jet του Αμπράμοβιτς, ένα Gulfstream G650ER με τα διακριτικά LX-RAY στην ουρά του, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.