ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ευρωπαϊκές αγορές: Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού δεν έχουν υποχωρήσει

Ευρωπαϊκές αγορές: Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν μετά από ένα σύντομο διάλειμμα χτες οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τη στήριξη που βρήκαν στον κλάδο των πετρελαϊκών να αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τη νέα εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 440,62 μονάδες με ήπια άνοδο 0,36%, κυρίως χάρη στην υπεραπόδοση του κλάδου της ενέργειας που ενισχύθηκε άνω του 1,7% με φόντο την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η ευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 600 με άνοδο 0,6% στις 3.778 μονάδες, ενώ ανοδικά έκλεισαν στην πλειοψηφία τους και οι εγχώριες αγορές.

Στη Γερμανία, ο DAX ολοκλήρωσε με +0,6% στις 13.708 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,45% και έκλεισε στις 6.557 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,3% με κλείσιμο στις 7.540 μονάδες.

Στις αγορές της περιφέρειας, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινήθηκε με άνοδο 1% ολοκληρώνοντας στις 22.984 μονάδες, ενώ αντίθετα στο κλίμα της ημέρας ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% κλείνοντας στις 8.426 μονάδες.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, ο τίτλος της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Siegfried βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx με ράλι 15,7%, αφότου ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες για τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε η μετοχή της Adyen, η οποία αν και μάζεψε μεγάλο μέρος των απωλειών που είχαν ξεπεράσει το 11% έκλεισε τελικά στο -3,7%, αφότου η ολλανδική εταιρεία έχασε τις προβλέψεις για το δικό της πρώτο εξάμηνο.

Κατά τα άλλα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν και νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λίγο μετά τις δηλώσεις ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το ράλι των τιμών ενδεχομένως να συνεχιστεί.

Οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού δεν έχουν υποχωρήσει, δήλωσε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, σημειώνοντας μάλιστα τον κίνδυνο “σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω”.

“Τον Ιούλιο, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. καθώς ανησυχούσαμε για την πορεία του πληθωρισμού”, δήλωσε η αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. “Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν μετριαστεί… δεν νομίζω ότι το outlook [του πληθωρισμού] έχει αλλάξει θεμελιωδώς”, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν τους φόβους της, δείχνοντας και νέο ρεκόρ του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο νέο ιστορικό υψηλό του 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο και 2,2% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.