Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Φ.Μπαϊρού για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης: «Χρωστάμε 3,35 τρισεκατομμύρια ευρώ»

Μόνο για τόκους η Γαλλία θα χρειάζεται 67 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και τα 75 δισεκατομμύρια το 2026

Φ.Μπαϊρού για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης: «Χρωστάμε 3,35 τρισεκατομμύρια ευρώ»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, σε ομιλία του την Πέμπτη στην ετήσια συνάντηση των Γάλλων επιχειρηματιών (Medef), προειδοποίησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας τον υπερβολικό δανεισμό και τις αυξανόμενες υποχρεώσεις προς τις μελλοντικές γενιές.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το σχέδιο εξυγίανσης του προϋπολογισμού για το 2026, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Ο Μπαϊρού ανέφερε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή» και ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών απαιτεί άμεση «συνειδητοποίηση» από τη μεριά των Γάλλων πολιτών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «κίνδυνο ασφυξίας», με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται σε 3,35 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αύξηση των επιτοκίων του αναμένεται να φτάσει τα 67 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και τα 75 δισεκατομμύρια το 2026.

Ο Μπαϊρού στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αύξηση του χρέους έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των νεότερων γενιών, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη των προηγούμενων. «Αποδεχόμαστε ότι οι νέοι μας θα είναι σκλάβοι, υποχρεωμένοι να αποπληρώσουν τα δάνεια που αποφάσισαν οι προηγούμενες γενιές», δήλωσε με έντονο ύφος.

Σε συνέχεια αυτών των προειδοποιήσεων, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει εξοικονομήσεις 44 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2026.

Ο Μπαϊρού χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα ως «σημαντικά, αλλά εφικτά» και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για «λιτότητα», αλλά για «αναστολή των επιπλέον δαπανών» ώστε η χώρα να επανέλθει σε πορεία σταθερότητας.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που πρότεινε ήταν η κατάργηση δύο αργιών τον χρόνο, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «λογική απόφαση», καθώς, όπως είπε, ο μήνας Μάιος είναι ο λιγότερο παραγωγικός μήνας της χρονιάς μετά τους δύο μήνες του καλοκαιριού.

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της οικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.