ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί οι Ελβετοί κίνησαν «γη και ουρανό» για να μην χρεοκοπήσει η Credit Suisse: «Η παγκόσμια καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη»

Οι έξι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες «ταΐζουν» τον πλανήτη με επιπλέον δολάρια για να τονώσουν την παγκόσμια ρευστότητα!

Γιατί οι Ελβετοί κίνησαν «γη και ουρανό» για να μην χρεοκοπήσει η Credit Suisse: «Η παγκόσμια καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη»

Η χρεοκοπία της Credit Suisse θα είχε προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξαγοράστηκε από την UBS παραβιάζοντας κάθε γνωστό κανόνα της τραπεζικής αγοράς για να επιτευχθεί αυτό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ελβετικές αρχές θα αλλάξουν την νομοθεσία έτσι ώστε να παρακάμψουν την αποδοχή της από τη γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να υλοποιηθεί έγκαιρα σήμερα.

Την ίδια στιγμή οι έξι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έλαβαν νέα μέτρα για να βελτιώσουν την παγκόσμια ρευστότητα σε δολάρια, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν την αναταραχή που πλήττει τον τραπεζικό τομέα.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι, από 20 Μαρτίου 2023, θα διενεργήσουν καθημερινές δημοπρασίες δολαρίων σε μια προσπάθεια να “χαλαρώσουν τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης”.

Οι καθημερινές γραμμές ανταλλαγής (swap) μεταξύ της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση των καθημερινών δημοπρασιών δολαρίου σε όλες τις ζώνες ώρας -μια πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του σοκ του Covid το 2020 – ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της SNB ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, θα συγχωνευθούν μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter επισήμανε: «Είμαστε ευγνώμονες τόσο στην UBS όσο και στην Credit Suisse για το γεγονός ότι αυτή η συγχώνευση πραγματοποιείται προς το συμφέρον του ελβετικού οικονομικού κέντρου».

Επισημαίνει και πάλι ότι οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Credit Suisse θα ήταν κακές για την Ελβετία και τον κόσμο.

«Αυτό θα είχε πυροδοτήσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση», λέει η Keller-Sutter.

Η εγγύηση ζημιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Τι ισχύει για τις εγγυήσεις ασφαλείας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που έχει χορηγήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην UBS.

Αυτή η εγγύηση ζημιών ισχύει για ένα πολύ συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η UBS από την Credit Suisse. Αυτή η εγγύηση των 9 δισεκατομμυρίων τίθεται σε ισχύ μόνο εάν οι ζημίες της UBS υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια φράγκα.

Η UBS πραγματοποίησε έλεγχο due diligence  στην Credit Suisse, αλλά όχι στο απαραίτητο βάθος λόγω του πιεστικού χρόνου, λέει η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter.

Ο πρόεδρος της UBS Kelleher σχολίασε επίσης ξανά την εγγύηση ζημιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η Credit Suisse δεν έχει αξιολογήσει σωστά αυτούς τους κινδύνους. Τώρα όμως πρέπει να το εξετάσουμε πιο προσεκτικά οι ίδιοι.

Έχουμε πάρει οι ίδιοι μια σημαντική θέση για τις πρώτες ζημίες». «Πιστέψτε με, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χάσουμε αυτά τα χρήματα μόνο για να πληρώσει η ελβετική κυβέρνηση 9 δισεκατομμύρια φράγκα».

Ο Πρόεδρος  Axel Lehmann ρωτήθηκε  ποιος είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του CS: «Δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε πια από τους ΄΄μολυσμένους τίτλους», απαντά ο Lehmann.
Αναφέρεται στο έτος 2021 και στα σκάνδαλα γύρω από τις υποθέσεις Archegos και Greensill.

«Το 2022 παγιδευτήκαμε από μολυσμένους χώρους.
Το έτος έδειξε ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον σε αυτό το περιβάλλον της αγοράς.»

Πολλοί πελάτες έχουν παραμείνει πολύ πιστοί για πολύ καιρό, λέει η Lehmann.

Στη συνέχεια, ο Lehmann μιλά για την καταιγίδα που προκλήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο φθινόπωρο.

Εκείνη την εποχή, στο Twitter κυκλοφορούσαν φήμες χρεοκοπίας.

«Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο σε εμάς», λέει ο Lehmann. Κάποια στιγμή η πτώση ήταν υπερβολική.

Ο Lehmann μάλλον εννοεί την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. «Είναι τελικά μια συσσώρευση πραγμάτων που έχουν συμβεί εδώ και πολλά χρόνια».

«Δεν πληρώνουμε μετρητά. Δεν δίνουμε χρήματα ούτε στην UBS ούτε στην Credit Suisse», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter.

Ο οικονομικός κίνδυνος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμος.

«Πρόκειται για εγγύηση ρευστότητας από την SNB». Αυτό το μέτρο θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητο, λέει η Karin Keller-Sutter. «Και τα τρία πιθανά σενάρια που συζητήσαμε».

Εκτός από την εξαγορά από την UBS – Σχέδιο Α του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου – συζητήθηκαν και τα σενάρια «Εθνοποίηση της Credit Suisse» και «Αναδιάρθρωση της Credit Suisse».

«Η ένεση ρευστότητας από την SNB θα χρειαζόταν και στα τρία σενάρια».

Δημοσιογράφος του Bloomberg ζήτησε από τον Πρόεδρο της UBS Colm Kelleher και τον πρόεδρο της CS Axel Lehmann περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία.

Στη συνέχεια, ο Kelleher παίρνει τον λόγο. «Θα κλείσουμε την επενδυτική τράπεζα Credit Suisse.
Το μοντέλο μας είναι αυτό που θέλουν οι πελάτες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό».

Σχετικά με τις επερχόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, το αφεντικό της UBS λέει: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δώσουμε αριθμούς.
Θα είμαστε προσεκτικοί εργοδότες, αλλά πρέπει πρώτα να καθίσουμε και να αναλύσουμε τι πρέπει να γίνει».

Axel Lehmann (πρόεδρος Credit Suisse): «Eίναι μια ιστορική και θλιβερή ημέρα»

«Σήμερα σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη καμπή. Αυτή είναι μια ιστορική και θλιβερή ημέρα για την Credit Suisse, την Ελβετία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Από τότε που ανέλαβa τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από ένα χρόνο, ήταν ξεκάθαρο ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να συνεχίσουν έτσι. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Körner είναι στη θέση του εδώ και επτά μήνες. Είχε ενεργήσει αποφασιστικά από την πρώτη μέρα. H τράπεζική κρίση στις ΗΠΑ ήρθε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Credit Suisse. «Ήταν μια ανυπέρβλητη εξέλιξη», σημειωσε.

Σχετικά με την εξαγορά, ο Axel Lehmann λέει: «Η UBS είναι μια εξαιρετική και ισχυρή τράπεζα. Θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μαζί με την Credit Suisse».

Ούτε ένα ούτε δύο – αλλά τρία δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, η UBS θα καταβάλει ως αντίτιμο για την Credit Suisse.Αυτό ανακοινώθηκε από την τράπεζα στο Paradeplatz της Ζυρίχης κατά την ενημέρωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου μέσω δελτίο τύπου.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse λαμβάνουν 1 μετοχή της UBS για 22,48 μετοχές CS.

Ο πρόεδρος της Finma, Marlene Amstad σημείωσε: «Οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν τεράστιες εκροές χρημάτων στην Credit Suisse».

Ωστόσο, η τράπεζα πάντα πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.

«Αυτό συνέβη μόνο χάρη στα υψηλά ρυθμιστικά περιθώρια ασφαλείας.
Η Credit Suisse μπόρεσε να απορροφήσει αυτούς τους τεράστιους κραδασμούς και τις ιστορικά υψηλές εκροές μόνο χάρη σε αυτά τα αποθέματα ασφαλείας».

Η Credit Suisse είναι μια τράπεζα που έχει χαρακτηριστεί ως «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην Ελβετία, λέει ο πρόεδρος της SNB Thomas Jordan.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γι’ αυτό η διάσωση της Credit Suisse είναι κεντρικής σημασίας για την ελβετική οικονομία».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χάρη σε αυτήν την εξαγορά, τα νοικοκυριά και οι ΜΜΕ θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.