ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ι.Καλίν: Υπογράφεται αύριο η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν τη συμφωνία, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες

Ι.Καλίν: Υπογράφεται αύριο η συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά

Η Τουρκία δηλώνει ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη αύριο 22 Ιουλίου.

Την Παρασκευή θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για τη δημιουργία διαδρόμου σιτηρών όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών -από την Ουκρανία- θα υπογραφεί την Παρασκευή στις 4:30 μ.μ. στο παλάτι Dolmabahce σε μια τελετή στην οποία θα παραστούν εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου ηγέτη Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε στο Twitter σχετικά ότι η σύναψη της συνθήκης είναι «ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι το τελικό έγγραφο για τον διάδρομο σιτηρών θα μπορούσε να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, ενώ οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία μεταφοράς σιτηρών θα διαχειρίζεται από ένα κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο, μαζί με την Τουρκία, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 18 Ιουλίου ότι επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία διαδρόμου σιτηρών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τη δυνατότητα διεξαγωγής συνάντησης εκπροσώπων της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να εκτελεστεί σχετικό έγγραφο. Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού, στην εξασφάλιση κοινού ελέγχου κατά την αναχώρηση των πολιτικών πλοίων από τα λιμάνια και στα σημεία άφιξής τους, καθώς και στην ανάπτυξη δρομολογίων για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων.

Στις 15 Ιουλίου, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση για το θέμα των σιτηρών στην Τουρκία στις 13 Ιουλίου υποστήριξαν κυρίως τις προτάσεις της Μόσχας, οι εργασίες για τη διαμόρφωση του τελικού εγγράφου «Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα» θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Επιπλέον, το θέμα της δημιουργίας ενός διαδρόμου σιτηρών συζητήθηκε στην Τεχεράνη από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.