Διάσωση στο… 91′ της Credit Suisse από το ελβετικό κράτος με εργαλείο την UBS και συνολικό κόστος 100 δισ. ευρώ! (upd 2)

Tι προβλέπει το deal - Θα είναι αρκετό για να αποφευχθεί μία νέα μεγάλη τραπεζική κρίση;

Διάσωση στο… 91′ της Credit Suisse από το ελβετικό κράτος με εργαλείο την UBS και συνολικό κόστος 100 δισ. ευρώ! (upd 2)

(Ανανέωση αρχικού κειμένου 19:07): H ελβετική τράπεζα UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse ύστερα από αύξηση του προσφερόμενου τιμήματος σε πάνω από 2 δισ. δολάρια και η ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να δώσει 100 δισ. ελβετικά φράγκα από τα χρήματα των Ελβετών φορολογουμένων για την απαραίτητη παροχή ρευστότητας και στις δύο τράπεζες!

Επί της ουσίας η UBS είναι το «όχημα» το οποίο χρησιμοποιεί η ελβετική κυβέρνηση για να διασώσει την Credit Suisse.

Την εξαγορά ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη τύπου η ελβετική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δύο τραπεζών.

 Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια) στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας μια αποτυχία θα είχε σοβαρή συνέπεια στη διεθνή φήμη της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση «λυπάται» που η Credit Suisse δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα μόνη της, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών, η χρεοκοπία μιας παγκοσμίως σημαντικής τράπεζας θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

 Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Στην πραγματικότητα η ελβετική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Η Credit Suisse αν δεν διασώνονταν θα κατέστρεφε ότι πολυτιμότερο διαθέτει η Ελβετία, το τραπεζικό της σύστημα.

Φυσικά η καταστροφή δεν θα περιορίζονταν μόνο στην χώρα του εντελβάις αλλά θα διαδίδονταν σε όλη την Ευρώπη και εν συνεχεία στον υπόλοιπο πλανήτη.

Την είδηση που μετέδωσαν νωρίτερα οι Financial Times επιβεβαίωσε με έκτακτη συνέντευξη τύπου η ελβετική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ελβετικές αρχές θα αλλάξουν την νομοθεσία έτσι ώστε να παρακάμψουν την αποδοχή της συμφωνίας από τη γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία πριν τη Δευτέρα.

Η UBS θα καταβάλλει περισσότερα από 0,50 φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζες την Παρασκευή (1,86 φράγκα), σύμφωνα πάντα με τους Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. δολαρίων στην Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας. Kαμία από τις δύο τράπεζες δεν δέχθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η ελβετική κρατική ραδιοτηλεόραση SRF και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει “μια σημαντική” συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, χωρίς να αναφερθούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα, το Bloomberg News έγραψε ότι η Credit Suisse είχε απορρίψει προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέστηκε από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζητούσε 6 δισ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να αγοράσει την αντίπαλό της.

Άλλη πηγή είχε σημειώσει ότι οι συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον ενωθούν οι δύο τράπεζες, ενδέχεται να καταργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

O Τζάστιν Σαν της Tron προσέφερε 1,5 δισ.

Το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της Credit Suisse είχε εκδηλώσει με ανάρτησή του στο Twitter ο επιχειρηματίας Τζάστιν Σαν.

Ο ιδιοκτήτης της Tron, πλατφόρμας η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, υποστήριξε ότι ενδιαφέρεται να καταθέσει προσφορά 1,5 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Credit Suisse, προκειμένου «να την βάλει στον κόσμο του Web3.0».

«Η Ελβετία είναι μία από τις φιλικές προς τα crypto χώρες παγκοσμίως», επισήμανε και ενώ συνεχίζεται το θρίλερ για το μέλλον της Credit Suisse.

Θέμα κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων με κρατικές εγγυήσεις ζητούν περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, φοβούμενες φυγή καταθέσεων, αλλιώς θα γίνει bank run.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι σε κίνδυνο βρίσκονται 186 τράπεζες, ενώ ο «Μάγος της Ομάχα» – ο Γουόρεν Μπάφετ – ξεκίνησε επαφές με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ήταν αυτός που είχε προσφέρει «σωσίβιο» 5 δισ. δολαρίων στην Goldman Sachs στη μεγάλη κρίση του 2008.

Μια ομάδα αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας επέκταση της κρατικής ασφάλισης της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για την επόμενη διετία. Όπως τονίζουν, η εγγύηση απαιτείται για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) από τις τράπεζες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.