Κίνα: Το γιουάν ξεπέρασε το δολάριο στις διασυνοριακές συναλλαγές

Το γιουάν έγινε το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στην Κίνα τον Μάρτιο

Κίνα: Το γιουάν ξεπέρασε το δολάριο στις διασυνοριακές συναλλαγές

Ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιο της «αποδολαριοποίησης» – στρατηγική αρκετών κρατών της Ανατολής, φαίνεται πως έφτασε η Κίνα, αφού το γιουάν έγινε το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα για διασυνοριακές συναλλαγές της χώρας τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το δολάριο για πρώτη φορά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Κρατικής Διοίκησης Συναλλάγματος, αντανακλώντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να διεθνοποιήσει τη χρήση του γιουάν.

Οι διασυνοριακές πληρωμές και εισπράξεις σε γιουάν αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 549,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, από 434,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Reuters, επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία.

Το γουάν χρησιμοποιήθηκε στο 48,4% όλων των διασυνοριακών συναλλαγών, όπως υπολογίστηκε, ενώ το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε στο 46,7% από 48,6% τον περασμένο μήνα.

Ο όγκος των διασυνοριακών συναλλαγών καλύπτει τόσο τον τρεχούμενο λογαριασμό όσο και τον λογαριασμό κεφαλαίου.

Η Κίνα προωθεί εδώ και καιρό τη χρήση του γιουάν για τον διακανονισμό διασυνοριακών συναλλαγών ως μέρος μιας προσπάθειας διεθνοποίησης της χρήσης του νομίσματός της.

Η χρήση του γιουάν στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει χαμηλή, αν και παρουσιάζει σταθερές αυξήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία της SWIFT έδειξαν ότι το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες συναλλαγές νομισμάτων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου αυξήθηκε στο 4,5% τον Μάρτιο, ενώ το δολάριο αντιπροσώπευε το 83,71%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.