Κων/πολη: Εγκαινιάστηκε το κέντρο συντονισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών

Ο JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη

Κων/πολη: Εγκαινιάστηκε το κέντρο συντονισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών

Στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο συντονισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρώνΤο κοινό κέντρο συντονισμού (JCC), που έχει επιφορτισθεί με τον έλεγχο των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εγκαινιάστηκε επίσημα στην Κωνσταντινούπολη, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου.

Το κέντρο, που έχει εγκατασταθεί σε μια στρατιωτική ακαδημία, θα διευθύνεται από «πέντε εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, καθώς και της Τουρκίας, τόσο στρατιωτικούς όσο και πολίτες», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής.

Με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν για τέσσερις μήνες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το JCC θα διεξάγει επιθεωρήσεις πλοίων κατά την αναχώρηση και την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν μεταφέρουν κάτι άλλο εκτός από σιτηρά.

Περίπου 25 εκατ. τόνοι σιτηρών, ιδιαίτερα σιταριού, που παραμένουν αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής επίθεσης της 24ης Φεβρουαρίου, λείπουν από τις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, οι νηοπομπές θα αναχωρούν από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι. «Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός των πρώτων αναχωρήσεων συνεχίζονται», είπε.

Αυτά τα τρία ουκρανικά λιμάνια έχουν επαναλάβει τη λειτουργία τους, ανακοίνωσε εξάλλου ταυτόχρονα το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρχει «καμία στρατιωτική παρουσία» γύρω από αυτές τις νηοπομπές, ο Ακάρ απαρίθμησε τα διάφορα καθήκοντα του JCC.

Το JCC πρέπει να καταγράφει και να ακολουθεί τα εμπορικά πλοία που θα συμμετέχουν στις νηοπομπές, να διασφαλίζει την παρακολούθησή τους μέσω του διαδικτύου και από δορυφόρο, να επιθεωρεί τα σκάφη «με κοινές ομάδες επιθεώρησης στον κατάλληλο τόπο» κατά τη φόρτωση στα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στα τουρκικά λιμάνια.

Αν παραστεί ανάγκη, το καθάρισμα των ναρκών θα αποφασιστεί και θα οργανωθεί «από τα μέρη». «Ωστόσο», πρόσθεσε ο υπουργός, «δεν υπάρχει ανάγκη γι΄αυτό σε αυτό το στάδιο».

«Εκείνοι που θα εργαστούν εδώ ξέρουν πως τα μάτια ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω τους», επέμεινε ο Τούρκος υπουργός, που εξέφρασε την ελπίδα πως το κέντρο «θα συμβάλει σε μια καλύτερη απόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και στη συλλογική ειρήνη».

Έπειτα από ένα ρωσικό πλήγμα στην Οδησσό, το πρωί του Σαββάτου, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για τις εξαγωγές, η Τουρκία εξέφρασε την «ανησυχία» της.

«Η επίθεση στην Οδησσό ανησύχησε όλο τον κόσμο», επανέλαβε σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν είναι το είδος της επίθεσης που εμποδίζει το λιμάνι να λειτουργήσει. Όμως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ελπίζουμε πως η συμφωνία θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα», υπογράμμισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.