ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Μ.Ντράγκι: «Η ΕΕ ή τυπώνει χρήμα ή βουλιάζει»! – Ζητά την έκδοση ευρωομολόγου 800 δισ. ευρώ ετησίως – «Όχι» απάντησε το Βερολίνο (upd)

«Η ΕΕ έχει μείνει πολύ πίσω από Κίνα και ΗΠΑ»

Μ.Ντράγκι: «Η ΕΕ ή τυπώνει χρήμα ή βουλιάζει»! – Ζητά την έκδοση ευρωομολόγου 800 δισ. ευρώ ετησίως – «Όχι» απάντησε το Βερολίνο (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 13.30): Mετωπική σύγκρουση καταγράφεται πλέον στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς το αν και με ποιο τρόπο η Ένωση καταφέρει να εξέλθει από το σπιράλ της οικονομικής κρίσης και να μπορέσει να εισέλθει στην ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας ως ίση προς ίσους την Κίνα και τις ΗΠΑ: Πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ  απέρριψε το περιεχόμενο της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για τύπωμα χρήματος ύψους 800 δισ. ετησίως!

Ολα αυτά σε λιγότερο από τρεις ώρες!

Ο Λίντνερ, του οποίου το ποσοστό του φιλελεύθερου κόμματος έχει καταρρεύσει στις πρόσφατες εκλογές των κρατιδίων και της ΕΕ, δήλωσε στο Politico ότι η συγκέντρωση «κινδύνων και ευθυνών δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα», σχολιάζοντας τις προτάσεις για κοινό δανεισμό της ΕΕ που παρουσιάστηκαν στην έκθεση του Ντράγκι για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη επιχορηγήσεων, αλλά ο εγκλωβισμός της γραφειοκρατίας και η σχεδιασμένη οικονομία», δήλωσε ο Λίντνερ. «Περισσότερο δημόσιο χρέος κοστίζει τόκους, αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη». 

————————————————-

Σε έκθεσή του προς την προεδρία της ΕΕ ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι «βάζει φωτιά»στην Κομισιόν περιγράφοντας την άθλια οικονομική κατάσταση της Ένωσης, ζητώντας έκδοση ευρωομολόγων από τα κράτη-μέλη ύψους 800 δισ. ευρώ ανά έτος μέχρι το 2030!

Δηλαδή επενδύσεις κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του συνολικού ΑΕΠ της προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ.

Ένα από τα σημεία της έκθεσης που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ήταν η πρόταση του Ντράγκι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι δυσθεώρητες επενδύσεις των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, εξοργίζοντας τα «γεράκια» της ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης κοινού χρέους. «Ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί κάποια κοινή χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βασικά ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά, όπως η πρωτοποριακή καινοτομία».

«Η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί προς την τακτική έκδοση κοινών ασφαλών περιουσιακών στοιχείων για να επιτρέψει κοινά επενδυτικά σχέδια μεταξύ των κρατών μελών και να βοηθήσει στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών», ανέφερε, υποστηρίζοντας την ιδέα των ευρωομολόγων, μέσω των οποίων τα κράτη μέλη της ΕΕ εκδίδουν συλλογικό χρέος.

Η εν λόγω πρόταση χαρακτηρίζεται εξωφρενική από τη μερίδα των ευρωπαίων, που αντιτάσσονται παραδοσιακά στην έκδοση ευρωομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Ντράγκι, διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας στους Financial Times, υπογράμμισε πως «το να προτείνουμε κοινό δανεισμό στο τρέχον πολιτικό κλίμα σε ολόκληρη την ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτο».

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε στην έκθεση. «Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας».

Στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της Ευρώπης, υποστηρίζει η έκθεση, είναι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει 158% περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι στις ΗΠΑ και 345% περισσότερο για φυσικό αέριο.

Η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετό χαλκό, λίθιο και άλλες πρώτες ύλες εάν δεν μιμηθεί την ισχυρή κάθετη ολοκλήρωση της Κίνας «από την εξόρυξη μέχρι την ναυτιλία», ήταν το μήνυμα που έστειλε Ντράγκι στις συστάσεις του για την εύρεση των μετάλλων που χρειάζονται για την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση: «Ευρώπη χρειάζεται συντονισμένη στρατηγική που να καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα, από τις πρώτες ύλες μέχρι τα τελικά προϊόντα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέθεσε στον Ντράγκι να παραδώσει την έκθεση, θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσει τις συστάσεις του.

Η έκθεση παραδόθηκε καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων ανταγωνιστών του μπλοκ, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ συνεχίζει να παρεμποδίζεται από την αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών βιομηχανιών της να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και την αδυναμία της να προετοιμαστεί καλύτερα για μια πιο ευέλικτη στάση σε θέματα ασφάλειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.