ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ντράγκι για τη «σωτηρία» της Ε.Ε.: «Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ. τον χρόνο- Οι μισές από το δημόσιο»

Μεγάλο το χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Ντράγκι για τη «σωτηρία» της Ε.Ε.: «Χρειάζονται επενδύσεις 500 δισ. τον χρόνο- Οι μισές από το δημόσιο»

Η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει «τεράστιο ποσό χρημάτων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα» για να αντιμετωπίσει τις βαθιές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ, δήλωσε το Σάββατο (24/02) ο άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι, στον οποίο έχει ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης υψηλού επιπέδου για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., συναντήθηκε με υπουργούς της Ε.Ε. στη Γάνδη του Βελγίου για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, όπως αναφέρει το Politico.

Παρουσίασε στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. τη διάγνωσή του: Οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η Ε.Ε. – ενέργεια από τη Ρωσία, εξαγωγές από την Κίνα και ο αμυντικός μηχανισμός των ΗΠΑ – δεν είναι πλέον τόσο στέρεοι όσο παλαιότερα και μόνο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση η Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανά 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το χρηματοδοτικό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, ισοδυναμεί με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και το ένα τρίτο από αυτά θα ήταν δημόσιο χρήμα, είπε ο Ντράγκι στους υπουργούς, σύμφωνα με τον συνεργάτη του.

Όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκαν να συμφωνούν σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., από τη μείωση των τιμών της ενέργειας έως τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων, αλλά οι διαφωνίες εμφανίστηκαν όταν μιλούσαν για το δημόσιο χρήμα.

«Κατέστησαν σαφές ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε «τολμηρή δράση» στο θέμα των επενδύσεων.

Ακόμα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να διοχετευθούν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές αποταμιεύσεις, διότι «τα δημόσια χρήματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά», αλλά έθεσε επίσης στο τραπέζι επιλογές για την εξεύρεση κεφαλαίων σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με τον συνεργάτη του.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κοινή ταμειακή διευκόλυνση, όπως χρέος ή δάνεια, ή να χρησιμοποιήσει ιδιωτικές συμπράξεις όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει ρόλο να διαδραματίσει. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και άλλοι υποστηρίζουν την ιδέα ενός νέου κοινού χρέους.

Ο επίτροπος της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, έχει διατυπώσει πολλές φορές την ιδέα ενός είδους δεύτερου ταμείου της Ε.Ε. για την επόμενη γενιά, αλλά η πρόταση δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε όλες τις χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη νέων κοινών ταμείων, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, Σβεν Γκίγκολντ, δήλωσε στο «Politico» το εξής: «Είναι γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αύξησης της πορείας των δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη, το κλίμα, την καινοτομία και ούτω καθεξής, που είναι σίγουρα απαραίτητη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Εντούτοις, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, περίπου το 70 % του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν πηγαίνει σε αυτούς τους προσανατολισμένους προς το μέλλον τομείς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.