ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Οι G7 έτοιμοι για δάνειο 50 δισ. στην Ουκρανία από τα ρωσικά δεσμευμένα κεφάλαια

Θα το αποπληρώνουν από τα κέρδη των τόκων!

Οι G7 έτοιμοι για δάνειο 50 δισ. στην Ουκρανία από τα ρωσικά δεσμευμένα κεφάλαια

Oι G7 έχουν συμφωνήσει σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο για μια δομή δανείων με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους, για να παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισ. που θα αρχίσει να εισρέει μέχρι το τέλος του 2024. Όπως προβλέπεται, τα δάνεια θα καλυφθούν από τα «παγωμένα» ρωσικά assets που βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά assets, το σχέδιο αναμένεται να κερδίσει την υποστήριξη των ηγετών στη σύνοδο που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία.

Τα κράτη της G7 θα δώσουν δάνεια στην Ουκρανία τα οποία θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που θα προκύψουν από τα περίπου 280 δισ. δολάρια των δεσμευμένων κεφαλαίων της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται «παγωμένα» στην Ευρώπη.

Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει κρίσιμη στήριξη για την Ουκρανία μεσοπρόθεσμα και να συμβάλει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών έως το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό που θα υπογραφεί στην Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι συμμετέχοντες θα παράσχουν ο καθένας ένα δάνειο στην Ουκρανία, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με την πάροδο του χρόνου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρημάτων αυτών, ανέφεραν οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Ο Καναδάς είναι έτοιμος να συνεισφέρει 3,6 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση στην πρωτοβουλία, δήλωσε αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης.

Τα δάνεια θα δομηθούν διαφορετικά με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε συμμετέχοντα και ο καθένας θα φέρει τον κίνδυνο των δανείων που παρέχει, σε περίπτωση που τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αποφέρουν λιγότερα κέρδη από τα προβλεπόμενα.

Οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν μετά τη σύνοδο κορυφής, δήλωσαν οι πηγές. Η βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της άμυνας, της οικονομίας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα μπορούσαν να αλλάξουν κατά τη συνάντηση των G7.

H εξέλιξη αυτή, αν οριστικοποιηθεί, στέλνει ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι είναι πρόθυμοι να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης μετά από 2,5 χρόνια.

Τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι αξίζουν μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ ετησίως. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές τον χρόνο.

Η αποπληρωμή του δανείου εξαρτάται από την παραμονή των περιουσιακών στοιχείων σε ακινησία για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε τα έκτακτα κέρδη τους να μπορούν να το αποπληρώσουν, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Οι ηγέτες της G7 έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Νομίζω ότι θα έχουμε αποφασίσει τους κύριους άξονες αυτού του θέματος, αλλά κάποιες από τις λεπτομέρειες θα πρέπει να επεξεργαστούν από τους εμπειρογνώμονες σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σήμερα στην Ιταλία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. «Έτσι προβλέπω ότι θα εξελιχθούν όλα αυτά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.