Επί του παρόντος κι ενώ οι τιμές όλων των βασικών δημητριακών και των ελαιών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο – κατά 78% των σιτηρών, κατά 69% του φοινικέλαιου, κατά 38% του καλαμποκιού, και κατά 21% της σόγιας – η τιμή του ρυζιού έχει σημειώσει μείωση κατά 15%.

Όμως μέσα στην επόμενη χρονιά μπορεί και η τιμή του ρυζιού να αυξηθεί καθώς οι αγρότες στην Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και το Βιετνάμ — που αποτελούν τις μεγαλύτερες ρυζοπαραγωγικές χώρες – ενδέχεται να έχουν μειωμένες σοδειές λόγω των αυξανόμενων τιμών των λιπασμάτων και άρα της περιορισμένης χρήσης τους.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού προειδοποιεί ότι η συγκομιδή μπορεί να μειωθεί έως και 10% μέσα στο 2022, να μειωθεί δηλαδή κατά 36 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, ποσότητα αρκετή για να θρέψει μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα διάφορα χημικά συστατικά των λιπασμάτων, όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο, είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα θρεπτικά συστατικά στις καλλιέργειες ρυζιού υψηλών αποδόσεων.

Οι αγρότες όμως είναι συνήθως φτωχοί και άρα ευάλωτοι στην άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνουν την χρήση λιπασμάτων για να εξοικονομήσουν κόστος.

Η συγκεκριμένη επιλογή όμως θα απειλήσει τις μελλοντικές σοδειές και είναι πολύ πιθανό η μείωση της παραγωγής ρυζιού να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων για ένα προϊόν που τρέφει τη μισή ανθρωπότητα.

Ο Humnath Bhandari, ανώτερος οικονομολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού, είπε ότι η πρόβλεψη για πτώση 10% στην παγκόσμια παραγωγή ρυζιού είναι μια «πολύ συντηρητική εκτίμηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι τιμές των λιπασμάτων παραμείνουν υψηλές και η προσφορά περιορισμένη, τότε η μείωση της παραγωγής ρυζιού θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεγάλη και να οδηγήσει σε μια πλήρη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σαν και αυτή για την οποία προειδοποιούσε ο ΟΗΕ.