ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

«Συγκρούσεις» για τα επιτόκια στην ΕΚΤ – Στο στόχαστρο η Κριστίν Λαγκάρντ

Καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται από το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ

«Συγκρούσεις» για τα επιτόκια στην ΕΚΤ – Στο στόχαστρο η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο τεράστιες προκλήσεις: τις αναστατωμένες αγορές και τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να μην μετριάζεται.

Ωστόσο, η καταπολέμηση της μίας από αυτές τις δύο… φωτιές θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη της άλλης. Η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό, αλλά αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο πυροδότησης εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αντίθετα, μπορεί να δώσει στις τράπεζες μια μικρή ανάσα επιβραδύνοντας την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό μπορεί να παρατείνει την οικονομική δυσφορία.

Η επίσημη γραμμή της Φρανκφούρτης είναι ότι μπορεί να κάνει και τα δύο χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι της ευρωζώνης δεν πείθονται.

Ένα δίλημμα διχάζει τους ιθύνοντες λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ στο εσωτερικό της, και ακόμη και στον δημόσιο λόγο, οι διαφορές απόψεων έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Γιατί η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια;

Η ιδέα είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τον πληθωρισμό επειδή καθιστά λιγότερο πιθανό τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν – με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δαπάνες.

Καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται από το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ. Έχουν πέσει από -0,5 σε 3%, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών έχει εκτιναχθεί σε ρεκόρ 10,6% στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο.

Η Τράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2%, επομένως είναι προς το παρόν πολύ μακριά από τον στόχο.

Πώς αυτό συνέβαλε στην κρίση

Η δυσάρεστη παρενέργεια είναι ότι με την αύξηση του κόστους δανεισμού (λόγω των υψηλότερων επιτοκίων), η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες συνήθως πέφτει. Αυτό δίνει στους επενδυτές μια κακή περίπτωση νευρικότητας. Μετά την κατάρρευση τον Μάρτιο των δανειστών όπως η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse –αν και τα προβλήματά τους έμοιαζαν ασύνδετα– ήταν αυτό που προκάλεσε ανησυχίες ότι μπορεί να μην είναι τα μόνα ιδρύματα με προβλήματα και τροφοδότησε φόβους μετάδοσης σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΚΤ παρέμεινε αμέτοχη μπροστά στα αναδυόμενα τραπεζικά προβλήματα: Πραγματοποίησε μια προηγουμένως σηματοδοτημένη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της SVB και σε μια εποχή που ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse βρισκόταν σε ύφεση.

Μετά από αυτή την απόφαση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν βλέπει κανένα συμβιβασμό μεταξύ της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα, είπε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ενώ αντιμετωπίζει τα τραπεζικά προβλήματα με άλλα εργαλεία.

Η υπόθεση κατά

Πολλοί οικονομολόγοι διαφωνούν με τη Λαγκάρντ ότι η μάχη για τη σταθερότητα των τιμών μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο ισχυρισμός αυτός «θα πρέπει να είναι μια δήλωση που θα τελειώσει την καριέρα της», δήλωσε ο Stefan Gerlach, επικεφαλής οικονομολόγος στην EFG Bank στη Ζυρίχη και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. «Αυτή είναι η ιδέα της «αρχής του διαχωρισμού» του 2008 που επανεξετάστηκε. Αυτό δεν ήταν καλή ιδέα ούτε τότε, ούτε τώρα», πρόσθεσε.

Ποια είναι η αρχή του διαχωρισμού;

Το 2008, κατά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και το 2011, όταν χτύπησε η κρίση του δημόσιου χρέους, η ΕΚΤ εμμένει στην ιδέα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως π.χ. γενναιόδωρες ενέσεις ρευστότητας, θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση στην αγορά.

Αλλά αυτό απλώς πρόσθεσε τα προβλήματα.

«Η ιστορία μας λέει ότι έπρεπε να κάνουμε πίσω μερικές φορές ήδη κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σύσφιξης λόγω των απειλών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε αυτή τη φορά», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Η περίπτωση της Λαγκάρντ

Μετά τους αρχικούς φόβους ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη, τα νεύρα των επενδυτών έχουν ηρεμήσει και οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να ανακάμπτουν. Ταυτόχρονα, νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται, υποδηλώνοντας ότι η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της είχαν δίκιο να κρατούν τα όπλα τους – τουλάχιστον προς το παρόν.

Εάν συμβαίνει αυτό, η αύξηση των επιτοκίων του Μαρτίου – αυτό που ο οικονομολόγος της Commerzbank Jörg Krämer περιέγραψε ως «απαραίτητη» επένδυση στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας – θα έχει αποδώσει.

Η αναταραχή στην αγορά βοηθά πραγματικά
Οι νευρικές αγορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό χωρίς να χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο πιστευόταν προηγουμένως.

Οι τράπεζες τείνουν να επιβάλλουν ένα πρόσθετο ασφάλιστρο κινδύνου στα επιτόκια δανεισμού τους, γεγονός που αυξάνει το κόστος δανεισμού χρημάτων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι τράπεζες καταλήγουν να κάνουν μέρος της δουλειάς για την κεντρική τράπεζα.

Ποιο είναι το τέλος του παιχνιδιού;

Η πρόκληση για την ΕΚΤ είναι να επιτύχει τη σωστή ισορροπία. Εάν δεν το κάνει, κινδυνεύει είτε με την επανάληψη των οικονομικών προβλημάτων του 2008 είτε με την επιστροφή στη στασιμοπληθωριστική περίοδο (χαμηλή ανάπτυξη πάνω από τον υψηλό πληθωρισμό) που συντάραξε την ήπειρο τη δεκαετία του 1970.

Εάν αυξήσει πολύ επιθετικά τα επιτόκια, οι χρεοκοπίες τραπεζών που ακολουθούνται από ύφεση κινδυνεύουν να αναγκάσουν την ΕΚΤ σε ανατροπή των επιτοκίων για τρίτη φορά, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους αξιοπιστίας. Αντίθετα, εάν δεν αυξηθούν αρκετά, η κεντρική τράπεζα μπορεί να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, που είναι η κύρια εντολή της.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να κερδίσει η Λαγκάρντ είναι να προσφέρει σταθερότητα τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει συμβιβασμός – το ένα χωρίς το άλλο απλά δεν θα είναι αρκετό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.