ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τέλος η Ερυθρά Θάλασσα και οι ναυτιλιακές αποφάσισαν να αυξήσουν την ταχύτητα των πλοίων στον περίπλου της Αφρικής

Κινούνται πλέον μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας

Τέλος η Ερυθρά Θάλασσα και οι ναυτιλιακές αποφάσισαν να αυξήσουν την ταχύτητα των πλοίων στον περίπλου της Αφρικής

Με τα χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο εντείνεται η έκρυθμη κατάσταση στη Ερυθρά Θάλασσα. 

Την  ίδια στιγμή, οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποφασίζουν να αυξήσουν ταχύτητα στα πλοία τους προκειμένου να επισπεύσουν κατά μια εβδομάδα τον περίπλου της Αφρικής με κατεύθυνση τα λιμάνια της Δυτικής και Βορείου Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα η USCENTCOM οι Χούθι χτύπησαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της  Υεμένης έπληξε το M/V Genco Picardy στον Κόλπο του Άντεν. Το M/V Genco Picardy είναι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ανήκει και διαχειρίζεται η Genco Shipping ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ αναφέρθηκαν κάποιες ζημιές. Το M/V Genco Picardy είναι αξιόπλοο και συνέχισε την πορεία του.

Επίσης η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι αργότερα το βράδυ  περίπου στις 11:59 μ.μ. (ώρα Σαναά), οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα κατά 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι που είχαν φορτωθεί για να εκτοξευθούν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες  στην Υεμένη.

Η απειλή για τα εμπορικά πλοία

Αυτοί οι πύραυλοι σε ράγες εκτόξευσης αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή και θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή, γεγονός που ώθησε τις αμερικανικές δυνάμεις να ασκήσουν το εγγενές δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν, τονίζεται στην ανακοίνωση. Αυτά τα πλήγματα, μαζί με άλλες ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί, θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες των Χούθι να συνεχίσουν τις απερίσκεπτες επιθέσεις τους κατά της διεθνούς και εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Bab-el-Mandeb και στον Κόλπο του Άντεν, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι ενέργειες των υποστηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατών Χούθι συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τους διεθνείς ναυτικούς και να διαταράσσουν τις εμπορικές ναυτιλιακές οδούς στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τις παρακείμενες πλωτές οδούς», δήλωσε ο στρατηγός Michael Erik Kurilla, διοικητής της USCENTCOM. «Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τις ζωές των αθώων ναυτικών και θα προστατεύουμε πάντα τον λαό μας».

Στο μεταξύ, οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αύξησαν την ταχύτητα των πλοίων τους προκειμένου να καλύψουν τον επιπλέον χρόνο παράκαμψης της Ερυθράς Θάλασσας για να φέρουν τα αγαθά που μεταφέρουν στην Δυτική και βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, η τάση αυτή δημιουργεί προβλήματα στα λιμάνια της Μεσογείου όπως ο Πειραιάς καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να αποφεύγονται προσεγγίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Η ανάλυση της Alphaliner που εστιάζει στην ταχύτητα των πλοίων δείχνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες αύξησαν τις ταχύτητες των πλοίων που δρομολογούνται πλέον μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στο νότο της Αφρικής, ώστε να καλύψουν όσο είναι δυνατόν τον χαμένο χρόνο, καθώς παρακάμπτουν τη συντομότερη διαδρομή μέσω του Σουέζ, λόγω του φόβου από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ταχύτητα αυξήθηκε περίπου κατά 1,5 κόμβους, από 15 σε μέσο όρο στους 16,5 κόμβους, αξιοποιώντας και την πτωτική τάση τους δυο τελευταίους μήνες στο κόστος καυσίμων, γεγονός που βοηθά τα πλοία, στο να γίνει το δρομολόγιο Ασία-Ευρώπη αρκετά πιο γρήγορα, ώστε τα πλοία να φτάνουν ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα αντί των δυο που χρειάζεται εάν  κρατούσαν την ταχύτητα των 15 κόμβων.

Οι ναυτιλιακές σκοπεύουν σαφώς να καταφέρουν να φθάσουν τα πλοία τους στα λιμάνια της Δυτικής και Βορείου Ευρώπης εντός των καθορισμένων από τις υπηρεσίες «χρονοθυρίδων» με μόλις μία εβδομάδα καθυστέρηση. Ωστόσο όπως σημειώνει η Alphaliner για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει τα πλοία να μην περιλαμβάνουν προσεγγίσεις στην κεντρική ή την ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που σημαίνει βέβαια πλήγμα για τα λιμάνια της περιοχής, όπως είναι ο Πειραιάς.

Συνολικά η μελέτη της Alphaliner δείχνει ότι η επιχείρηση Prosperity Guardian, που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν έχει μέχρι στιγμής αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συντριπτική πλειονότητα των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προτιμά να “παίζει εκ του ασφαλούς” και να ανακατευθύνει την κυκλοφορία των πλοίων στην πολύ μεγαλύτερη διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Στις 15 Ιανουαρίου, η Alphaliner εντόπισε 338 πλοία σε εκτροπές από και προς το Ακρωτήριο, συμπεριλαμβανομένων 192 πλοίων με κατεύθυνση δυτικά και 146 με κατεύθυνση ανατολικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.