Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει μείνει για να φτάσουν συμβιβασμό για το χρέος οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ, αλλιώς η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της, κάτι που θα έχει συνέπειες για όλο τον πλανήτη. 

Ορισμένοι Δημοκρατικοί χάνουν την υπομονή τους για τις φαινομενικά αδιέξοδες συνομιλίες. Αρκετά μέλη έχουν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι θεωρεί τις ψήφους του κόμματός τους δεδομένες και πως η υποστήριξή τους για οποιαδήποτε συμφωνία χρέους, δεν είναι απαραίτητα εγγυημένη.

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις έχουν ήδη προκαλέσει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Το βράδυ της Τετάρτης, ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε την πίστωση της χώρας στο «Rating Watch Negative», το οποίο ισοδυναμεί με μια προειδοποίηση ότι μπορεί να υποβαθμίσει την πίστωση των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου.

">

Εάν οι οίκοι αξιολόγησης όπως ο Fitch υποβάθμιζαν πραγματικά το χρέος της Αμερικής, αυτό θα σήμαινε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια σε ομόλογα, χαρτονομίσματα και γραμμάτια του Δημοσίου.

Οι εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου λένε ότι μια παρατεταμένη χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες 8,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και μια παγκόσμια ύφεση, ενώ ακόμη και μια σύντομη χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε 500.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Η Moody’s Analytics έχει υπολογίσει ότι μια αθέτηση πληρωμών όχι μεγαλύτερη από μία εβδομάδα, θα οδηγούσε σε απώλεια 1,5 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Ο αντίκτυπος θα ήταν ευρύς.

Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, δήλωσε ότι «δεν θα γλιτώσει καμία γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας».