Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι λογιστές ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής ως 15 Σεπτεμβρίου

Τι προβλέπει το plan B

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι λογιστές ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής ως 15 Σεπτεμβρίου

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τη λήξη προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από 25 ημέρες.

Μάλιστα, πρέπει να υποβληθούν περίπου 2,6 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο κοντά στις 110.000 δηλώσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία, των τελευταίων ημερών δεν δείχνουν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι όλα θα κυλήσουμε ομαλά και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα νέας παράτασης, αφού όπως σημειώνουν κάτι τέτοιο θα πήγαινε πίσω την διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά ο κλάδος των λογιστών ζητάει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, με τους φοροτεχνικούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος που έχουν επωμιστεί. Πάντως, σε off the record συζητήσεις με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μία ολιγοήμερη παράταση, αλλά σε τέτοιο εύρος που δεν θα θέσει εν αμφιβόλω την έγκαιρη έκδοση των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και plan B στην περίπτωση που πλησιάσει το τέλος του μήνα και δεν έχει υποβληθεί ικανός αριθμός δηλώσεων. Στην περίπτωση που παραταθούν οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις δεν αποκλείεται να πάει ένα μήνα πίσω η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Οκτώβριο, ίσως και στα πρότυπα της διπλής πληρωμής δόσης του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάτι λιγότερο από 3,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ.

Παράταση ζητούν οι λογιστές

Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν, τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν την έναρξη των δηλώσεων, ενώ στα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αστοχία του συστήματος που έφερε την έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Όλες οι ενώσεις των λογιστών, φορείς και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τη διαδικασία. Όπως σημειώσαμε πιο πάνω, το υπουργείο είναι διστακτικό, αλλά ότι είναι να γίνει θα γίνει την τελευταία στιγμή και αυτό για να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Αττικής και η οποία αποστέλλεται σε όλα τα κόμματα, καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο, τονίζεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021, αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων.

Επί πλέον, κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά έναν έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορωνο-ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού).

«Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών, μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου 15 διαδικτυακά σεμινάρια. Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021 με απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα». Με βάση τα ανωτέρω η Ένωση ζητά την παράταση των ημερομηνιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το δείχνουν τα στοιχεία

  • Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.
  • Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.
  • Για το 17,17% των φορολογουμένων, ή 896.575 φυσικά πρόσωπα, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 236 ευρώ.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.