ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μειώσεις σε όσους αιτούνται σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2019

Μειώσεις σε όσους αιτούνται σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2019

Χωρίς καμία «προστασία» της προσωπικής διαφοράς τους μένουν οι κύριες συντάξεις τις οποίες αιτούνται από χθες οι ασφαλισμένοι.

Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως μόνο όσοι αιτηθούν σύνταξη έως και την 31η/12/2018 θα έχουν «προστασία» της αρνητικής προσωπικής διαφοράς τους, εφόσον αυτή ξεπερνά το 20%.

Δεν προβλέπεται, όμως, καμία «προστασία» της αρνητικής προσωπικής διαφοράς των νέων συντάξεων τις οποίες αιτούνται ασφαλισμένοι από την 1η/1/2019 και οι οποίες μετά τον υπολογισμό τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου καθίστανται πάνω από 20% χαμηλότερες σε σχέση με το επίπεδο το οποίο θα είχαν, αν υπολογίζονταν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου.

Αυτή η διαφορά άνω του 20% στις αρνητικές προσωπικές διαφορές των νέων συντάξεων του 2019 (αλλά και του 2020,2012 κλπ.) δεν θα «προστατεύεται» κατά κανένα, απολύτως, μέρος.΄Ετσι θα οδηγηθούν σε μειώσεις έως 40%.

Εξυπακούεται, πως δεν θα υπάρξει καμία «προστασία» των αρνητικών προσωπικών διαφορών των νέων συντάξεων του 2019 κάτω του 20% (όπως ίσχυε και για τις νέες συντάξεις της περιόδου 2016 -2018).

Υπενθυμίζεται πως για τις νέες συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μεταξύ της 13ης/5/2016 και 31ης/12/2018 και για τις οποίες προκύπτει αρνητική προσωπική διαφορά άνω του 20%, προβλέπεται η ακόλουθη «προστασία»:

• «Προστατεύεται» το ½ της διαφοράς αυτής για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι στο διάστημα 13/5/2016 και 31/12/2016.

• «Προστατεύεται» επίσης, το 1/3 της διαφοράς για τις συντάξεις που αιτήθηκαν ασφαλισμένοι στο διάστημα 1/1/2017 και 31/12/2017

• «Προστατεύεται», τέλος, ¼ της διαφοράς για όσες συντάξεις τις αιτήθηκαν συνταξιούχοι στο διάστημα 1/1/2019 και 31/12/2018

Με τροπολογία την οποία πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διαφορές αυτές συνεχίζουν να βρίσκονται υπό «προστασία» και από την 1/1/2019 και έπειτα, δηλαδή δεν καταργούνται όπως προέβλεπε προηγούμενη τροπολογία, η οποία ανέτρεπε στο πεδίο αυτό τις αρχικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, η ίδια τροπολογία δεν προέβλεψε καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά στις συντάξεις τις οποίες αιτούνται από την 1η/1/2019 και έπειτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εν λόγω νέες συντάξεις αυτές θα κόβονται ακριβώς στο ποσοστό στο οποίο ανέρχεται η αρνητική προσωπική διαφορά τους, χωρίς καμία «προστασία». Με άλλα λόγια, οι νέες συντάξεις του 2019 αλλά και όλων των επόμενων ετών θα υπόκεινται περικοπές έως και 40%, ενώ οι νέες συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι από τα μέσα του 2016 έως και τα τέλη του 20198 υπέστησαν μειώσεις έως και 30%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.