ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στο 3,6% έκλεισε το 5ετές ομόλογο – Το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ

Στο 3,6% έκλεισε το 5ετές ομόλογο – Το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ

Έκλεισε, το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρω.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρω.

Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομολογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Η έκδοση είναι σκόπιμα αρκετά προστατευμένη, αφού το ποσό που ζητάει το Δημόσιο να αντλήσει είναι σχετικά μικρό και έχει προηγηθεί μια πολύ σημαντική προεργασία. Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος του υψηλού επιτοκίου, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έχουν επιλέξει μια πολύ δυνατή ομάδα αναδόχων της έκδοσης, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.

Την αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση θα λέγαμε ότι ξεκίνησε και η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από το 4,25% κοντά στο 4,07 % από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση, αναμένεται το μέσο σταθμικό επιτόκιο να κυμανθεί κοντά στο 3,50% – 3,60% και το κουπόνι να βρίσκεται στα όρια του 3%, αρκετά χαμηλότερα από το 4,65% που είχε πετύχει η έκδοση του πενταετούς τον Ιούλιο του 2017 και πολύ χαμηλότερα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, που είχε πετύχει επιτόκιο 4,95%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου μάλιστα είναι, με τα χρήματα που θα αντληθούν από τη δημοπρασία, να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.