Μετρητά τέλος: POS παντού και 30% υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Μετρητά τέλος: POS παντού και 30% υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την σταδιακή κατάργηση των μετρητών σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι κινήσεις τις οποίες κάνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (και της ελευθερίας των πολιτών βεβαίως καθώς εξάλειψη μετρητών σημαίνει απώλεια ελευθερίας)

Μαζί με το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει νέα μέτρα καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Με ξεχωριστό νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή θα καθιερώνεται το ηλεκτρονικό λογιστήριο με την θέσπιση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο Εφορία – πελάτης – επιχείρηση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μειώνεται το όριο χρήσης των συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή 300 ευρώ.

Όμως, η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.

Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.

Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.