86η ΔΕΘ – Δ.Μιχαηλίδου: «Με προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα» – Ποιο θα εξαιρείται

Θα εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας

86η ΔΕΘ – Δ.Μιχαηλίδου: «Με προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα» – Ποιο θα εξαιρείται

Ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποίηση επιδομάτων με στόχο, στη λογική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει δρομολογήσει το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

Όπως διευκρίνισε, από τον σχεδιασμό αυτό εξαιρείται για την ώρα το επίδομα αναπηρίας, γιατί, εξήγησε, «ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πίσω, συνεπώς δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας».

Σε ό, τι αφορά την πολιτική του υπουργείου για την προστασία των πιο ευάλωτων, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως «ειδικά σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης τόσο στις δομές φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία, όσο και στα νοικοκυριά. «‘Ηδη υπάρχει ένα πακέτο στήριξής τους και όσον αφορά νοικοκυριά έχουμε απευθείας χρηματοδοτήσεις, με τα στοχευμένα μέτρα», είπε η υφυπουργός, η οποία παρέπεμψε στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά της, η κ. Μιχαηλίδου, επεσήμανε πως πέρα από το κομμάτι πολιτικής που αφορά τη στήριξη με απευθείας χρηματική ενίσχυση, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές οι ενεργητικές πολιτικές, δηλαδή εκείνες που δημιουργούν ένα σύστημα που δίνει χώρο και χρόνο στο νοικοκυριό. Ως τέτοια πολιτική ανέφερε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τονίζοντας πως η κυβέρνηση ενέταξε και γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο και αύξησε το εισοδηματικό κριτήριο ώστε να έχει πρόσβαση μια μέση οικογένεια.

Όσον αφορά το δημογραφικό, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα. «Το επίδομα γέννησης είναι μια λύση, αλλά βοηθάει το διαθέσιμο εισόδημα εκείνης της στιγμής. Όμως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι πολύ πιο ουσιαστικό μέτρο, γιατί δίνουν χρόνο και χρήμα στην οικογένεια. Το ίδιο και οι άδειες εγκυμοσύνης και το ευέλικτο ωράριο. Θέλουμε ενεργητικές πολιτικές, πέρα από τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πολιτική υιοθεσιών η αρμόδια υφυπουργός ανέφερε πως «ήταν ένα χαοτικό σύστημα. Ήμασταν ένα κράτος υπεύθυνο για την παιδική προστασία και δεν ξέραμε πόσα παιδιά υπάρχουν σε ιδρύματα. Πλέον, από τη στιγμή που φεύγει ένα παιδί από τη βιολογική του οικογένεια με εισαγγελική παραγγελία για να πάει σε ίδρυμα εγγράφεται άμεσα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών σε 2 χρόνια κατά 45%. Έχουμε 82 δομές προστασίας παιδιών σε όλη τη χώρα. Είχαμε 2.200 παιδιά, έχουμε 1.400 τώρα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιλώντας για την αναδοχή, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα δεν είναι ορφανά. Έχουν οικογένεια». Με εισαγγελική παραγγελία, εξήγησε η ίδια, απομακρύνονται από τη βιολογική οικογένεια για συγκεκριμένους λόγους με σκοπό να επιστρέψουν και πάλι όταν κριθεί ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Συνεπώς «η αναδοχή είναι μια προσωρινή αγκαλιά, που μπορεί να γίνει και μόνιμη, αλλά τονίζουμε ότι για να γίνεις ανάδοχος πρέπει να έχεις μεγάλη αγκαλιά». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεύρυνε τα ηλικιακά όρια για να ενθαρρύνει την αναδοχή και καθιέρωσε επίδομα αναδοχής στα 325 ευρώ τον μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.