ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Διπλή υποβάθμιση των «προοπτικών» της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s και DBRS

Διπλή υποβάθμιση των «προοπτικών» της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s και DBRS

Υποβάθμισε την προοπτική (outlook) από «θετική» σε «σταθερή» στην βαθμίδα «ΒΒ-» ο οίκος Standard & Poor’s την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας,

Η S&P κάνει αναφορά στην επιτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, λόγω των οποίων προχώρησε στην υποβάθμιση του outlook.

Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση κατά περίπου 9% το 2020 και ανάκαμψη το 2021. Εντούτοις, θεωρεί ότι κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια για να χειριστεί την κρίση του κορωνοϊού και θεωρεί ότι αυτά υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση στο ‘BB-/B’.

Σε αντίστοιχη αρνητική κίνηση προχώρησε και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας την αξιολόγηση ΒΒ (low) αλλά υποβαθμίζοντας την τάση (trend) της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε σταθερή από θετική προηγουμένως.

Και σε αυτήν περίπτωση η πτωτική αναθεώρηση της τάσης οφείλεται στην παύση της οικονομικής δραστηριότητας και την πιθανή ύφεση στην οποία οδηγεί η πανδημία.

Ο οίκος επισημαίνει την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο προβλέπει ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί φέτος, επιδεινωμένη από τους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Η DBRS βάζει ερωτηματικό για το χρόνο ανάκαμψης και τονίζει ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση, με ισχυρή δέσμευση, να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση σημειώνοντας τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος μετρητών. Ωστόσο, το βάρος του δημόσιου χρέους είναι μεγάλο, και τώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.