ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΓΣΕΕ: Μέχρι και 192.000 περισσότεροι άνεργοι εντός του 2020

ΓΣΕΕ: Μέχρι και 192.000 περισσότεροι άνεργοι εντός του 2020

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, μετά τον ΟΟΣΑ ο οποίος προβλέπει μείωση της απασχόλησης από 3,5% έως 3,8% και αύξηση της ανεργίας από 2,1% έως 2,3% στην Ελλάδα το 2020, προβλέπει την εκτίναξη του αριθμού των ανέργων κατά 115.000 έως 192.000 άτομα ενώ εκτιμά πως θα επέλθει μείωση των αμοιβών.

Όπως επισημαίνεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ο αριθμός των απασχολουμένων το 2020 αναμένεται να μειωθεί κατά 153.000 άτομα εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστεί στα 115.000 άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192 χιλιάδες άτομα εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%. Μόνο το Μάρτιο που ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού σημειώθηκε αύξηση των μη ενεργών οικονομικά πολιτών κατά 173.000 άτομα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προκύπτουν από την έρευνα Living, working and Covid-19 του Eurofound.

Στη χώρα μας το 46,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα ‒το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών‒ δήλωσε ότι απώλεσε είτε μόνιμα είτε προσωρινά τη θέση εργασίας του.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ελληνική οικονομία έχει πλέον περάσει σε φάση ύφεσης, η οποία θα είναι εκρηκτική το β’ τρίμηνο του 2020. Η χρονική διάρκεια και η ένταση της ύφεσης θα προσδιορίσουν το εύρος και το κόστος των συνεπειών της πανδημίας COVID 19 στην οικονομία δεδομένου και του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας που στηρίζεται σε κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στη μερική αποκατάσταση του προβλήματος το 2021 οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δεν είναι αισιόδοξες, αφού ο Οργανισμός προβλέπει πως η Ελλάδα θα τα πάει χειρότερα του χρόνου στην ανεργία και την απασχόληση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ η εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση εντείνοντας την επισφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων.

Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων, αναφέρει η έκθεση της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από την δεύτερη Ιταλία (17%) και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,8%).

Σημαντική είναι και η απόκλιση της Ελλάδας ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το εύρημα αυτό γίνεται – κατά την ΓΣΕΕ – ακόμη πιο ανησυχητικό εάν συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τηλεργασίας.

​Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Eurofound, το 26% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δήλωσε ότι την περίοδο της υγειονομικής κρίσης ξεκίνησε να δουλεύει μέσω τηλεργασίας, ενώ πριν από την κρίση εκείνοι που δούλευαν μέσω τηλεργασίας καθημερινά ή μερικές φορές την εβδομάδα ήταν 8,9%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, το 35% εκείνων που απασχολούνται με τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται περισσότερες ώρες από το τυπικό-προβλεπόμενο ωράριο. Επίσης, το 18% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με αναστολή σύμβασης εργασίας δήλωσε ότι οι εργοδότες παράτυπα τους ζήτησαν να συνεχίσουν να ασκούν να εργασιακά τους καθήκοντα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στη χώρα μας ‒παρά την πτώση της καταναλωτικής δαπάνης λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας‒ το 30,4% των ερωτηθέντων δηλώνει αδυναμία να διατηρήσει πέραν των τριών μηνών μέσω αποταμιεύσεων το ίδιο επίπεδο διαβίωσης στο νοικοκυριό του σε περίπτωση απώλειας του εισοδήματός του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Το στοιχείο αυτό δείχνει αφενός την ιδιαίτερα αδύναμη καταθετική βάση πολλών νοικοκυριών εξαιτίας της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους τα τελευταία έτη και αφετέρου τους περιορισμούς που τίθενται στην προοπτική δυναμικής ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και της μεγέθυνσης, παρατηρεί το Ινστιτούτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.