Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475 και άλλες διατάξεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών με σύσταση σχετικής επιτροπής.

​Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην περίπτωση που η αίτηση του φορολογουμένου γίνει δεκτή, και αυτός με τη σειρά του συμφωνήσει για την καταβολή των σχετικών ποσών που προκύπτουν, θα έχει έκπτωση πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων από 35% έως 75% καταβάλλοντας μάλιστα τους φόρους σε δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρου του νομοσχεδίου, το έργο της επιτροπής αυτής είναι η εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών. Η επιτροπή λειτουργεί σε τριμελή τμήματα, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβεί τα δέκα. Πρόεδροι των τμημάτων ορίζονται πρώην δικαστικοί λειτουργοί των διοικητικών δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον στον πρόεδρο εφετών.

​Ο φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

​Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

​Το αίτημα μπορεί να αφορά μόνο υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν ζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

​Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 28 Μαΐου 2021 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Ιουλίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του γενικού προϊσταμένου, των μελών των επιτροπών και των γραμματέων.

​Η επιτροπή μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στο αιτούντα. Eάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της επιτροπής εντός 5 εργάσιμων ημερών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρακτικό επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται , εντός 5 εργάσιμων ημερών υπό την υπογραφή του. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων. Για παράδειγμα, εφόσον το ποσό καταβληθεί σε μία δόσ , το ποσοστό της έκπτωσης φθάνει το 75% ενώ σε 24 δόσεις η έκπτωση περιορίζεται στο 35%.