ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πως θα αμειφθούν όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Πως θα αμειφθούν όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Στο δημόσιο η 28η Οκτωβρίου, αποτελεί επίσημη αργία, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω διάταξης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του Κανονισμού Εργασίας της κάθε επιχείρησης και από τη διατήρηση του εθίμου, συνήθως οι περισσότερες παραμένουν κλειστές.

Ωστόσο, πως θα αμειφθούν όσο εργαστούν;

Οι αμοιβές σε περίπτωση εργασίας

Όπως έχει αναρτήσει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του, για φέτος 28 Οκτωβρίου, που συμπίπτει με το Σάββατο ισχύουν τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

  • Όσοι εργάζονται με πενθήμερο, αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον.
  • Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού τους. Εφόσον όμως γι’αυτούς η 28η Οκτωβρίου είναι αργία, δικαιούνται το 1/25 επιπλέον του μηνιαίου μισθού τους.

Επί συστήματος εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν στις 28 Οκτωβρίου 2017, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο, (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.

Επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν .

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  • Αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί κατά την 28η Οκτωβρίου και λειτουργήσει φέτος εκτάκτως οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν συνήθως την 28η Οκτωβρίου, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.