ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΑΑΔΕ: Όσα πρέπει να γνωρίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Όσοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικό μήνυμα αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις καλούνται έως και τις 28/8 να υποβάλλουν ένσταση

ΑΑΔΕ: Όσα πρέπει να γνωρίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν κάθε χρόνο, έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχώρησαν σε νέες προσλήψεις προσωπικού το 2022.

Ήδη 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα έχουν απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος με το σχετικό email που έλαβαν από την ΑΑΔΕ.

Όσοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις απαλλαγής καλούνται από την Παρασκευή 4 Αυγούστου έως και τις 28 του μήνα να υποβάλλουν ένσταση στο πληροφοριακό περιβάλλον του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Οι ενστάσεις

Ενστάσεις υποβάλλονται από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. Εργάνη και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Π.Σ. Εργάνη.

Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με την συμπλήρωση στο έντυπο των υποχρεωτικών πεδίων ανά ενότητα και την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε μορφή αρχείου pdf, προς διακρίβωση των ισχυρισμών της πλήρωσης των προϋποθέσεων του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος.

Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η διαδικασία

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες πριν την υποβολή της ένστασης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Είσοδος στην πλατφόρμα: Πραγματοποιείστε είσοδο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μέσω της ιστοσελίδας https://eservices.yeka.gr/. Από το μενού [Εξαγωγή Αρχείων] ή από την κυρίως οθόνη [Αρχική Σελίδα] [Εξαγωγή Αρχείων] οι εξωτερικοί χρήστες (εργοδότες) έχουν πρόσβαση σε τρείς (3) αναλυτικές καταστάσεις από τις οποίες εξάγονται τα στοιχεία πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ελέγξτε προσεχτικά τα παραπάνω στοιχεία, με σκοπό να εντοπίσετε περιπτώσεις που αυτά δεν συμφωνούν με τα πραγματικά και υποβάλλετε ένσταση εφόσον βάση των πραγματικών στοιχείων υπάρχει αύξηση κατά τουλάχιστον 25% της πλήρους απασχόλησης.

2. Διαδικασία Υποβολής Ενστάσεων.

-Επιλέξτε το μενού: [Ειδικά Έντυπα] -> [Ενστάσεις Απαλλαγής Τέλους Επιτηδεύματος]-> [Εισαγωγή] ή από στην αρχική οθόνη επιλέξτε [Ειδικά Έντυπα] -> [Εισαγωγή Ένστασης]

-Συμπλήρωση υποχρεωτικών πεδίων

Παράρτημα: Επιχείρησης/Εργοδότη – μόνο Έδρα δηλ. Παράρτημα 0, Είδος Αίτησης:[Ένσταση σχετικά με την τήρηση του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος], Οικονομικό Έτος: Επιλογή Οικονομικού Έτους <<[Έτος: 2022]>> και στην συνέχεια [Εισαγωγή].

Στοιχεία Φόρμας: είναι συμπληρωμένα ή συμπληρώνονται από το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της Ένστασης Απαλλαγής από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Στοιχεία Αίτησης: Περιλαμβάνει στοιχεία Επιχείρησης/Εργοδότη, Παραρτήματος και Στοιχεία Ένστασης.

– Τα στοιχεία Επιχείρησης/Εργοδότη, Παραρτήματος είναι συμπληρωμένα μέσω της διαλειτουργικότητας, ή αφορούν στοιχεία υποβολών, τα οποία συμπληρώνονται μια φορά για κάθε παράρτημα της επιχείρησης και σε κάθε επόμενη υποβολή είναι προ-συμπληρωμένα,

– Στοιχεία Ένστασης, αφορούν την Διαχειριστική Περίοδο Από – Έως. Παρέχονται προ-συμπληρωμένα μέσω της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ, με υποχρεωτικά πεδία για συμπλήρωση το Email Επικοινωνίας και Κείμενο Ένστασης.

3. Στοιχεία Εργαζομένων για Διόρθωση: Θα συμπληρώσετε μόνο τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης ανά έτος, μήνα και εργαζόμενο, όπου οι πραγματικές τιμές της πλήρους απασχόλησης διαφέρουν από αυτές που σύμφωνα με το σημείο 1 (Εξαγωγή Στοιχείων) τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία είναι: Έτος – Μήνας (Εντός των διαχειριστικών περιόδων) – ΑΦΜ εργαζόμενου – Επώνυμο – Όνομα – Αναλογία ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση και Επιλογή Αιτιολογίας Από Παραμετρική Λίστα.

4. Αρχεία Αίτησης: Ανάλογα με την τιμή που έχετε επιλέξει στο πεδίο [ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ] της ενότητας [Στοιχεία Εργαζομένων για Διόρθωση] θα επισυνάψετε σε μορφή αρχείου *pdf τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τη διαφορά μεταξύ των τηρούμενων στοιχειών πλήρους απασχόλησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και των πραγματικών σύμφωνα με την ένσταση. Η Ένσταση σχετικά με την τήρηση του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος, αφού υποβληθεί, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να αποθηκευτεί ως αρχείο μορφής *.pdf.

5. Στοιχεία ένστασης: Συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία [Email Επικοινωνίας] και [Κείμενο Ένστασης].

6. Στοιχεία Εργαζομένων για διόρθωση: Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Προσθήκη», ανοίγει η καρτέλα συμπλήρωσης στοιχείων εργαζόμενου. Εδώ θα συμπληρώσετε μόνο τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης ανά έτος, μήνα και εργαζόμενο, όπου οι πραγματικές τιμές της πλήρους απασχόλησης διαφέρουν από αυτές που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία είναι: Έτος – Μήνας (Εντός των διαχειριστικών περιόδων) – ΑΦΜ εργαζόμενου –Επώνυμο – Όνομα – Αναλογία ημερών Πλήρους Απασχόλησης σε Ετήσια Βάση και Επιλογή Αιτιολογίας Από Παραμετρική Λίστα.

7. Αναλογία ημερών πλήρους απασχόλησης σε ετήσια βάση: Θα συμπληρώσετε το μέγεθος της πλήρους απασχόλησης για συγκεκριμένο μήνα σύμφωνα με τα παρακάτω:

– Η πλήρης απασχόληση είναι δεκαδικός αριθμός με επτά (7) δεκαδικά ψηφία με στρογγυλοποίηση στο έβδομο δεκαδικό.

– Η πλήρης απασχόληση λογίζεται μονάδα (1) για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για ένα ημερολογιακό έτος με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

– Η πλήρης απασχόληση λογίζεται ένα δωδέκατο (1/12) ή 0,0833333 για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για ένα ολόκληρο μήνα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα από τον αριθμό ημερών του μήνα.

– Η πλήρης απασχόληση λογίζεται 1/12/[αριθμός ημερών μήνα] (1/12/31 ή 1/12/30 ή 1/12/29 ή 1/12/28, δηλαδή 0,0026882 ή 0,0027778 ή 0,0028736 ή 0,0029762 αντίστοιχα) για έναν εργαζόμενο που απασχολείται για μια ημέρα ενός συγκεκριμένου μήνα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος απασχολείται για έναν ολόκληρο μήνα με πλήρη απασχόληση, τότε στο πεδίο [ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ] θα συμπληρώσετε την τιμή 0,0833333. Σε περίπτωση που εργαζόμενος απασχοληθεί με πλήρη απασχόληση για είκοσι ημέρες κατά το μήνα Νοέμβρη, τότε στο ανωτέρω πεδίο θα συμπληρωθεί η τιμή 20 Χ (1/12/30) = 0,0555556.

8. Αιτιολογία: Στο πεδίο αυτό θα επιλέξετε από λίστα το λόγο για τον οποίο τα πραγματικό μέγεθος της πλήρους απασχόλησης που καταχωρήσατε στο πεδίο [ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΩΝ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ] διαφέρει από το μέγεθος της πλήρους απασχόλησης για τον ίδιο Εργαζόμενο-Έτος-Μήνα που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και το οποίο εντοπίσατε στην ενότητα [Εξαγωγή Στοιχείων].

9. Εξαιρέσεις: Δεν επιτρέπεται η υποβολή ένστασης.

– εάν το ΑΦΜ είναι ήδη στους δικαιούχους απαλλαγής,

– εάν η υποβολή δεν είναι εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών,

– εάν η υποβολή αφορά περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης συμφωνούν με τα τηρούμενα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

10. Εξέταση ένστασης: Μετά την υποβολή, η ένσταση εξετάζεται και:

-Σε περίπτωση Απόρριψης, στις Παρατηρήσεις στο πεδίο [ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ] εμφανίζεται η αντίστοιχη αιτιολογία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Σε περίπτωση Διεκπεραίωσης τα στοιχεία πλήρους απασχόλησης αποστέλλονται εκ νέου στην ΑΑΔΕ και εμφανίζονται οι αναλυτικές εγγραφές με τα στοιχεία: ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα, Έτος, Μήνας, Αναλογία ημερών πλήρους Απασχόλησης σε ετήσια βάση, Αιτιολογία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.