«Ανοίγει ο δρόμος» για μείωση ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου

Παράλληλα «ανοίγει παράθυρο» για παράταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024

«Ανοίγει ο δρόμος» για μείωση ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου

Η δημοσίευση της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ, ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, μόλις πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίος, Λέρος, Σάμος, Λέσβος, Κως), τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές, έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Με τη νέα Οδηγία, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το Προσφυγικό, ενώ σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης.

Η Οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2025, ενώ απαιτείται η εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίησή της.

Παράλληλα, η νέα Οδηγία ανοίγει παράθυρο για παράταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 και την εφαρμογή μειωμένου ή ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ από το 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης με τη νέα κοινοτική Οδηγία δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και στο βαμβάκι, με παράλληλη ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.