ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Arogi.gov.gr: Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία

Arogi.gov.gr: Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης από την πρώτη στιγμή και άμεσα έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες.

Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία.

Αύριο, είπε ακόμη, ανοίγει το arogi.gov.gr Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Μέτρα για τους πλημμυροπαθείς: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας
Στη συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Χρ. Τριαντόπουλος, η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του, δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και τη Φθιώτιδα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τριαντόπουλος, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που φτάνει μέχρι τα 4.000 ευρώ -εδώ περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις-, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών, τις ζημιές στις οικοσυσκευές αλλά και τις πρώτες εργασίες, που φτάνει τα 6.600 ευρώ.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.

Η στήριξη των επιχειρήσεων φτάνει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, περιλαμβάνοντας κτηνοτροφικές αλλά και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης. Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του -κριθεί κίτρινο ή κόκκινο-, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.

Χορήγηση αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε, ακόμη, παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του στεγαστικού επιδόματος.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο, σε τέσσερις άξονες:

1: έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες

2: έχουν αναρτηθεί οδηγίες από το υπ. Υγείας, τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός από νεκρά ζώα, οι οδηγίες είναι αναρτημένες

3. επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά λοιμώδη νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

4. έχει ξεκινήσει Ηδη εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.