ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΕΦΚΑ: «Κλείδωσε» το όριο των οφειλών για την έκδοση των συντάξεων – Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν

Το «παράθυρο» για την συνταξιοδότηση οφειλετών προς το ταμείο αφορά περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους

ΕΦΚΑ: «Κλείδωσε» το όριο των οφειλών για την έκδοση των συντάξεων – Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν

Στα 30.000 ευρώ ορίζεται τελικά, το όριο των χρεών με το οποίο ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να λάβει την σύνταξή του εξοφλώντας ταυτόχρονα και την οφειλή του προς τον ΕΦΚΑ.

Το «παράθυρο» για την συνταξιοδότηση οφειλετών προς το ταμείο αφορά περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους με υψηλά χρέη (άνω των 20.000 ευρώ) και ως 30.000 ευρώ.

Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί το φθινόπωρο.

Μέχρι σήμερα το όσιο των οφειλών που μπορούσε κανείς να ρυθμίσει ώστε να βγει στη σύνταξη είναι τα 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και τα 6.000 για αγρότες.

Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 30.000 ευρώ και στα 8.000 για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

«Μέχρι στιγμής το όριο το κάνουμε στις 30.000 διότι αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Άρα σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Αδ.Γεωργιάδης.

Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει:

1. Δικαίωμα έκδοσης σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν σύνταξη, αλλά θα είναι «στα χαρτιά», γιατί θα παρακρατείται όλο το ποσό μέχρι το χρέος να περιοριστεί κάτω από τις 20.000 ευρώ.

2. Ο συμψηφισμός του τμήματος της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ, θα γίνεται σε 60 δόσεις και θα παρακρατείται από την σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

3. Για τους αγρότες το ύψος της οφειλής (με την οποία θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την απονομή σύνταξης) θα αυξηθεί από τις 6.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή 28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.