Επίδομα ανεργίας 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται από την πρωτοχρονιά

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες

Επίδομα ανεργίας 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται από την πρωτοχρονιά

Νέα δεδομένα στις καταβολές του επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, φέρνει το 2023, με τις παροχές πλέον να δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Νέες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για χιλιάδες ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Ειδικότερα, οι άνεργοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το νέο ψηφιακό τους Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να παραλάβουν τη νέα ψηφιακή τους κάρτα.

Περίπου 170.000 άνεργοι θα πρέπει το προσεχές διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, τη myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ θα ισχύουν κριτήρια για την παροχή ωφελημάτων (πέραν του επιδόματος ανεργίας).

Επίσης, ενεργοποιείται η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Ανάμεσα στα θετικά των αλλαγών που επέρχονται γύρω από το επίδομα ανεργίας είναι η παροχή επιδόματος εργασίας που αφορά σε επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Επίσης, προβλέπεται και μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν ενεργά μία θέση εργασίας. Θα είναι η καταβολή εφάπαξ ποσού 300 ευρώ στους μακροχρόνια – πάνω από 5 χρόνια – ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αφού έτσι θεωρείται ότι έμπρακτα κινητοποιούνται για αναζήτηση εργασίας.

Σημειώνεται πως όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά είναι τα ίδια με όσα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα:

* Οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,

* Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,

* Οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για ένα παιδί, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα τεθούν στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ. Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελεί τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου της ΔΥΠΑ, στο οποίο θα μεταφερθούν χωρίς να κάνουν κάποια διαδικασία όλοι οι εγγεγραμμένοι.

Το Μητρώο περιλαμβάνει τα στοιχεία που αποτελούν το βιογραφικό του αναζητούντος εργασία. Σημειώνεται πως η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί τον αντικαταστάτη της έντυπης και θα είναι διαθέσιμη σε εφαρμογή.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.ο.κ.

Όσον αφορά στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αυτό θα περιλαμβάνει το προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος εργασία για να βρει δουλειά.

Το περιεχόμενό του αποτελεί προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ και τον άνεργο και θα αναθεωρείται στους 6, 12 και 18 μήνες εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

Μέχρι σήμερα μητρώα ανεργίας βρίσκονται άτομα τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε δείχνουν απρόθυμα να αναλάβουν δράση.

Η άρνηση – τρεις φορές – κατάλληλης θέσης εργασίας, σημαίνει και διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανέργου που αναζητά εργασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.