Έρχεται πείνα λόγω κυβερνητικών αποφάσεων: Διαθέτουμε άλευρα μόνο για δύο μήνες! – Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έρχεται ραγδαία αύξηση τιμών στα βασικά αγαθά - Σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα την επισιτιστική επάρκεια

Έρχεται πείνα λόγω κυβερνητικών αποφάσεων: Διαθέτουμε άλευρα μόνο για δύο μήνες! – Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου

Αντιμέτωπη με μια επισιτιστική κρίση αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα, λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι ελλείψεις στα τρόφιμα και τα είδη πρώτη ανάγκης οδηγούν το Μαξίμου να ανακοινώσει έκτακτη σύσκεψη για σήμερα. 

Αν και τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες στον κλάδο της αρτοποιίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται -όπως πάντα- κάθε κατάσταση και παρουσιάζει όπως θέλει τα γεγονότα. Δυστυχώς η χώρα μας έπαψε προ πολλού να είναι αυτάρκης…

Όταν ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, μιλούσε για τις απίστευτες αυξήσεις που θα φέρουν οι ελλείψεις λόγω του ότι, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Γαλλία, Γερμανία και Καναδάς έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα η τιμή του μαλακού σίτου να έχει εκτιναχθεί, ενώ οι μύλοι στην Ελλάδα έχουν αλεύρι για λιγότερο από δύο μήνες και τα αλώνια για τα ελληνικά σιτηρά είναι μετά από 3 με 4 μήνες, όλοι στην κυβέρνηση τον έλεγαν «γραφικό και υπερβολικό»…  

Δυσθεώρητες όμως είναι και οι αυξήσεις σε λιπάσματα καθώς η τιμή τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, και σε ζωοτροφές βάζουν τεράστια εμπόδια στους παραγωγούς…

Τρέχει και δεν φτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Σήμερα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη με θέμα την επισιτιστική επάρκεια, καθώς όντως -τελικά- το αλεύρι στην Ελλάδα δεν φτάνει ούτε για δύο μήνες! Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάλι τελευταία στιγμή κινητοποιείται ώστε να λάβει αποφάσεις, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών από την ενεργειακή ακρίβεια και το κόστος παραγωγής, μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον ίδιο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Στην Ευρώπη ανησυχούν, στην Ελλάδα είναι… καθησυχαστικοί…

Παρά την ευρωπαϊκή κινητοποίηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά στην επάρκεια. Τα μηνύματα, ωστόσο, που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να διακόψουν τις καλλιέργειες λόγω των υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, και φυσικά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ εμπόδιο στέκεται και η περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια των υλών που χρειάζονται.

Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν:

  • διευκολύνσεις στην αγορά λιπασμάτων
  • καταβολή άμεσα, κρατικών ενισχύσεων για εκμεταλλεύσεις γης
  • ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων) στη ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους και στην άρδευση των καλλιεργειών
  • άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, σε πρώτη φάση με 40 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ζωοτροφών
  • στο τραπέζι προς συζήτηση είναι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, μέτρο όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Το σήμα έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν από τις Βρυξέλλες κάλεσε τις δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης«Αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα, αναπόφευκτος ο λιμός σε ορισμένες χώρες σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τι συμβαίνει με ηλιέλαιο και στάρι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από την Ουκρανία εισάγουμε περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιελαίου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του ΥπΑΑΤ είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, σε τιμές, φυσικά, πολύ πιο ακριβές από αυτές που εισάγουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δρομολογεί κίνητρα για καλλιέργεια ηλίανθου, ώστε να αυξηθεί η ετήσια εγχώρια παραγωγή, ενώ οι αγορές που έχουν απευθυνθεί οι εισαγωγείς είναι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Άλευρα για δύο μήνες διαθέτει η χώρα

Η εξίσωση δεν είναι απλή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με την εικόνα που έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση οι αλευροβιομηχανίες, τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για ένα δίμηνο, την ώρα που το 70% των αναγκών της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι εισάγεται, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αυτού, εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 500.000 τόνους. Η ποσότητα αυτή που πήγαινε για ζωοτροφές, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπληρωθεί από εισαγωγές που θα γίνουν από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Νότιο Αμερική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά στις εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική, τον Καναδά και γενικά εκτός ΕΕ χώρες, αυτό που ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν τηρούνται τα ίδια ποιοτικά standards με αυτά που ορίζει η Ευρώπη και ο κίνδυνος να μπουν τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στην γηραιά Ήπειρο είναι υπαρκτός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.