ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φορολογικές δηλώσεις: «Τέλος χρόνου» για την έκπτωση φόρου και για επανένταξη στις 72 και 120 δόσεις

Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι πολίτες, αλλά η έκπτωση 3% για την εφάπαξ πληρωμή ισχύει μόνο μέχρι και αύριο

Φορολογικές δηλώσεις: «Τέλος χρόνου» για την έκπτωση φόρου και για επανένταξη στις 72 και 120 δόσεις

Λήξει αύριο η προθεσμία για την έκπτωση 3% για τους φορολογούμενους.

Αύριο εκπνέει η προθεσμία που ορίζει ότι αν ο φορολογούμενος καταθέσει εφάπαξ το ποσό, τότε εφαρμόζεται έκπτωση 3%. Για τις επιχειρήσεις, όμως, που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται για έναν μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική τροπολογία, έως τις 31 Αυγούστου 2023 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του έτους 2022. Την ίδια μέρα, όμως, θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις για την εξόφληση του φόρου.

Αύριο Δευτέρα εκπνέει και η προθεσμία για οφειλέτες του Δημοσίου να υποβάλλουν αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση των 76 έως 120 δόσεων, εφόσον την είχαν απολέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Όπως τονίζεται, για να είναι έγκυρη η αναβίωση της ρύθμισης που αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, ενώ παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, όπως έχει ανακοινωθεί.

Η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων που είχαν χαθεί υπάρχει μόνο για φορολογούμενους που δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που αποκλείει οκτώ στους δέκα φορολογούμενους, όπως έχουν επισημάνει εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των φοροτεχνικών. Επίσης, στα γραφεία των φοροτεχνικών έφτασαν και παράπονα φορολογουμένων οι οποίοι έλεγαν ότι ενώ αρχικά υπήρχε διαθέσιμη η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση στη σχετική εφαρμογή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (aade.gr) στη συνέχεια η δυνατότητα αυτή έπαψε να είναι διαθέσιμη.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης, πάντως, για όσους έχουν το δικαίωμα γίνεται με την καταβολή δύο δόσεων. Εάν ο οφειλέτης έχει πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, τότε έχει ένα μήνα περιθώριο να τα εντάξει στην πάγια ρύθμιση, διαφορετικά χάνει τις 120 δόσεις.

Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου ισχύει και για όσους θέλουν να εντάξουν στις 36 – 72 δόσεις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, δηλαδή μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Tην αναστολή καταβολής τρεχουσών ή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Όλες οι παραπάνω οφειλές ρυθμίζονται σε 12 έως 24 δόσεις με καταβολή της πρώτης δόσης τον Φεβρουάριο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα:

– χωρίς τόκους & προσαυξήσεις η αναστολή καταβολής τρεχουσών ή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών
– ρύθμιση οφειλών 12 – 24 δόσεις
– πρώτη δόση τον Φεβρουάριο 2024

– Ρύθμιση οφειλών ενεργειακής κρίσης:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– αιτήσεις ως 31/7
– 36 – 72 δόσεις
– οφειλές μετά την 01/11/2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.