Στις υποκλοπές έρχεται το μεγάλο «μπαμ»...

Η απάτη με την δήθεν αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα

Ξεπερνάμε μόνο την Λιθουανία!

Η απάτη με την δήθεν αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία αφού η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη διαχειρίστηκε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και δαπάνες εποχής Covid είναι να έχουμε εξαγωγές που μόλις ξεπερνούν αυτές της… Λιθουανίας ή αλλιώς η απάτη με την δήθεν αύξηση των επενδύσεων!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη pronews.gr (@pronews.gr)

Η προτελευταία μας θέση στις εξαγωγές στην Ευρώπη (αγαθών και υπηρεσιών όπως κυρίως ο τουρισμός και οι μεταφορές/ναυτιλία), είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας μας – όπως επίσης τα θηριώδη εξωτερικά μας ελλείμματα τα οποία κανείς δεν απαντά πως θα τιθασευτούν.

Αναφέρει ο ΟΟΣΑ ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα στα 12,8 δις ή κατά 69% από το 2024 (7,6 δις) και θριαμβολογούν τα κυβερνητικά μέσα – λαϊκίστικα φυσικά, με στόχο την προπαγάνδα.

Η ανάλυση των στοιχείων του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι ΞΑΕ πραγματοποιήθηκαν κυρίως με απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου ή απλά «αέρα». 

Γιατί; Για τα εξής:

(α) Η μεγαλύτερη «ξένη επένδυση», ύψους πάνω από 4 δις € ή άνω του 30% των συνολικών, προήλθε από την ανταλλαγή μετοχών της Metlen AE με τη βρετανική Metlen PLC – η οποία ασφαλώς δεν ήταν παραγωγική επένδυση, αφού δεν άλλαξε τίποτα στην εταιρεία, αλλά απλά μεταφέρθηκαν οι μετοχές της.

(β) Οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα, λόγω της χρυσής βίζας και της ληστείας των σπιτιών των Ελλήνων από τα funds, ξεπέρασαν τα 2,75 δις € – οπότε ούτε εδώ υπάρχει παραγωγική επένδυση.

(γ) Ένα άλλο μέρος προήλθε από επενδύσεις σε Data Center (πχ Microsoft, Amazon) που δημιουργούν ελάχιστες νέες θέσεις εργασίας – απαιτούν δε μεγάλες ποσότητες υδάτων και ενέργειας που δεν έχουμε, αυξάνοντας τις τιμές, ενώ είναι καταστροφικά για το περιβάλλον.

(δ) Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την εξαγορά μετοχών, απορρόφησε ένα επίσης μεγάλο μέρος – όπου ούτε εδώ μπορούμε να μιλάμε για πραγματικές επενδύσεις. Είναι δε απαράδεκτο να βαφτίζουμε το ξεπούλημα επένδυση!

(ε) Τέλος, ο κύριος όγκος των ΑΞΕ αφορούσε εξαγορές υφιστάμενων ελληνικών εταιρειών (όπως όταν το 2024 η Masdar απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι 3,2 δις € – ενώ εξαγόρασε το υπόλοιπο 30% το 2025 έναντι περίπου 700 εκ. € που αύξησαν ανάλογα τις ΑΞΕ), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – ενώ οι πραγματικές επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αυξήθηκαν μόλις κατά 1,7%.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.