Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει μεγάλες αυξήσεις στον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ – Ποιοι είδαν «φουσκωμένο» το λογαριασμό

Τα έξι βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό σας

Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει μεγάλες αυξήσεις στον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ – Ποιοι είδαν «φουσκωμένο» το λογαριασμό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), καταγγέλλει ασύλληπτες επιβαρύνσεις ιδιοκτητών ακινήτων από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ, η οποία αφορά κυρίως όσους διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, εντείνονται οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από την Αττική, αλλά και από άλλα μέρη της χώρας, για πολλαπλασιασμό του φόρου του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία, αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας.

Με τον ισχύον πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά έλαβαν οι πολυϊδιοκτησίες και κυρίως όσοι διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ και περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, καθώς επιβάλλεται ο νέος επιβαρυντικός φόρος που έχει αντικαταστήσει τον συμπληρωματικό φόρο.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, η κατάσταση δεν διορθώνεται με την «πυροσβεστική» απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5% που αφορά ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών, και, σε συνδυασμό με την τεράστια άνοδο των αντικειμενικών αξιών, αφήνει έκθετους σε δημευτική υπερφορολόγηση δεκάδες χιλιάδες άλλους, οι οποίοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν με αιματηρό τρόπο τις μειώσεις των υπολοίπων.

Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, πράγμα που επισήμανε στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Επίσης, παραβιάζουν και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγουν στοχευμένη βαρύτατη υπερφορολόγηση της οικογενειακής περιουσίας, φορολογώντας κάθε μέλος της – εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτη, υπολογίζοντας αυξητικό συντελεστή σαν να είναι ο καθένας ιδιοκτήτης ολοκλήρου του ακινήτου.

Ο «χάρτης»

Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ σε όλη την επικράτεια έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και για τα νομικά πρόσωπα σε 531.000.000 ευρώ.

Σε υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ υποχρεούνται 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και 61.500 φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οκτώ στους 10 πολίτες πληρώνουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο να είναι συνολικά μειωμένος -σε μόνιμη βάση- κατά 380.000.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αττική χρεωστικό εκκαθαριστικό έλαβαν 15.000 περισσότεροι ιδιοκτήτες σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα από τα 2.215.484 πολίτες, φέτος θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 2.200.603 πολίτες.

Ωστόσο, τα εκκαθαριστικά εμφανίζονται «ελαφρύτερα» σε σχέση με πέρυσι κατά 150.000.000 ευρώ. Στην κεντρική Μακεδονία, από τους 1.070.000 ιδιοκτήτες πέρυσι, φέτος θα πληρώσουν φόρο οι 1.060.000.

Συνολικά, στην κεντρική Μακεδονία, από τα 345.500.000 ευρώ πέρυσι, φέτος θα καταβληθούν 286.600.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές»

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.