ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ξεκινά τετραήμερο πληρωμών – Πρεμιέρα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους

Πληρωμές προς 2,5 εκατ. συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες

Ξεκινά τετραήμερο πληρωμών – Πρεμιέρα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της οικονομικής ενίσχυσης των συνταξιούχων και των ευάλωτων πολιτών πριν από τα Χριστούγεννα που θα κλείσει στις 22 Δεκεμβρίου, με την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από σήμερα 18 Δεκεμβρίου δίνεται η εκκίνηση για το τετραήμερο πληρωμών (18-22 Δεκεμβρίου) προς 2,5 εκατ. συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες προκειμένου να ενισχυθούν πριν από τα Χριστούγεννα για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας.

Ειδικότερα σήμερα καταβάλλεται το επίδομα σε 1,55, εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Ελαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημα τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Η πληρωμή των συντάξεων

Στις 19 και 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου που θα περιλαμβάνουν την αύξηση 3%, στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ ενώ στις 22 του μηνός θα δοθούν τα προσαυξημένα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ προς τους ευάλωτους πολίτες.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΦΚΑ ποσοστό αύξησης 3% θα λάβουν 2.617. 938 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.667.027. Άλλοι 49.089 θα μηδενίσουν φέτος την προσωπική τους διαφορά και θα μπορέσουν να πάρουν στην τσέπη και ένα μικρό μέρος της αύξησης 0,01%-2,99%.

Αύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Στις παραπάνω πληρωμές θα δουν μεγαλύτερες αυξήσεις 15.000 συνταξιούχοι οι οποίοι εκ παραδρομής είχαν λάβει μικρότερο ποσό κατά την προηγούμενη καταβολή των αυξήσεων 7.75% .

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου ενώ στις 22 του μηνός θα δοθούν τα προσαυξημένα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ προς τους ευάλωτους πολίτες.

Μιάμιση δόση για το επίδομα παιδιού, επιπλέον μισό εισόδημα αλληλεγγύης και 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία.

Συνολικά, 975.087 δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ευάλωτων νοικοκυριών 100 ή 200 ευρώ.

Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα λάβουν 45.860 δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Eπίδομα παιδιού: Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από την έκτακτη ενίσχυση στις 22 Δεκεμβρίου

Στο πακέτο των στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών πριν από τα Χριστούγεννα περιλαμβάνονται και οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, οι οποίοι θα λάβουν επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος.

Για παράδειγμα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα το οποίο λάμβανε κανονικά 140 ευρώ, θα λάβει, για το μήνα Δεκέμβριο, συνολικά, 350 ευρώ (αύξηση 150%). Το συνολικό κόστος αυτού του έκτακτου βοηθήματος ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ .

Η έκτακτη δόση θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2023 στους δικαιούχους του επιδόματος για το πέμπτο δίμηνο του έτους 2023. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Α21 η οποία θα κλείσει για να πραγματοποιηθούν οι καταβολές θα είναι και πάλι διαθέσιμη στις 22 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.

Αντίστοιχη έκτακτη δόση θα καταβληθεί και στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2023, μετά από την έγκριση της αίτησής τους. Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι τα Χριστούγεννα οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι πολύτεκνοι με την προϋπόθεση βέβαια ότι δηλώνουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Δείτε παραδείγματα

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί, με ετήσιο εισόδημα 26.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 = 1,75. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 26.000€ / 1,75= 14.857€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 28€ επίδομα το μήνα θα λάβει 70 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μονογονεική οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 12.000€ / 2= 6.000€. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα που λαμβάνει 280€ το μήνα θα λάβει τον Δεκέμβριο 700 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.