ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κτηματαγορά: «Πρεμιέρα» σήμερα για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων – Πώς λειτουργεί

Η νέα πλατφόρμα akinita.gov.gr απευθύνεται αποκλειστικά σε συμβολαιογράφους και αφορά μόνο σε αγαραπωλησίες μεταξύ φυσικών προσώπων

Κτηματαγορά: «Πρεμιέρα» σήμερα για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων – Πώς λειτουργεί

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων μέσω του οποίου οι αγοροπωλησίες θα διεκπεραιώνονται μέσα σε 24 ώρες.

Η νέα πλατφόρμα akinita.gov.gr απευθύνεται αποκλειστικά σε συμβολαιογράφους και αφορά μόνο σε αγαραπωλησίες μεταξύ φυσικών προσώπων και για το 42% της χώρας όπου λειτουργεί πλήρως το Κτηματολόγιο.

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί ότι επιλέχθηκε η δημιουργία νέας πλατφόρμας κι όχι η ήδη υπάρχουσα στην οποία υποβάλλουν ψηφιακά συμβόλαια οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι πλέον πρέπει να επιλέγουν ποιο θα χρησιμοποιήσουν.

Εκτός των άλλων η σημερινή «πρεμιέρα» γίνεται στη σκιά της αποχής συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

Πώς λειτουργεί

Ο συμβολαιογράφος καταχωρεί τα ΑΦΜ πωλητή και αγοραστή, εν συνεχεία αποστέλλεται ειδοποίηση στους δύο να εισέλθουν με τους κωδικούς Τaxisnet και να δώσουν τη συναίνεσή τους.

Παράλληλα, ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μέσω ειδικού λογισμικού ο συμβολαιογράφος συντάσσει το συμβόλαιο και το «ανεβάζει» οπότε και κοινοποιειται αυτόμα το έντυπο οφειλής. Μόλις πληρωθεί τότε το έγγραφο προωθείται για νομικό έλεγχο.

Το συμβόλαιο ελέγχεται μέσω αυτοματισμών ώστε να εντοπιστούν τυχόν λάθη, αλλά και από νομικούς ή συνεργαζόμενους με το Κτηματολόγιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο αυτή την περίοδο το νομικό έλεγχο λόγω της αποχής των δικηγόρων τον κάνουν οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει εμπόδια στην γρήγορη κι εντός 24ωρου διεκπαιρέωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.