ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μισθώσεις εμπορικών ακινήτων: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για το πλαφόν 3%

Καταργούνται και «σβήνονται» τα πρόστιμα των 100 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για εκπρόθεσμες τροποποιήσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων

Μισθώσεις εμπορικών ακινήτων: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για το πλαφόν 3%

Εμπρόθεσμες θα θεωρούνται οι τροποποιητικές δηλώσεις για μισθωτήρια εμπορικών ακίνητων που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν έως 30.11.2022 προκείμενου οι φετινές αυξήσεις ενοικίων στο πλαφόν 3% που έθεσε η κυβέρνηση.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή (Α.1112/2022) λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα με τα πρόστιμα 100 ευρώ που επιβάλλονται αδίκως σε ιδιοτητες εμπορικών ακίνητων που αναγκάστηκαν να υποβάλουν εκπρόθεσμα στο Taxis τις αλλαγές στα ενοίκια που εισπράττουν. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση η νεα δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, που συντάσσεται λόγω τροποποίησης του ύψους του μισθώματος σε εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις στο πλαφόν του 3% μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2022.

Εμπρόθεσμα σημαίνει ότι καταργούνται και “σβήνονται” τα πρόστιμα των 100 ευρω που προβλέπει η νομοθεσία για εκπρόθεσμες τροποποιήσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων.

Ποιο ήταν το πρόβλημα; Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει ήδη συμφωνία με τους ενοικιαστές τους για αύξηση μισθώματος μεγαλύτερη του 3% για στους 4 πρώτους μήνες του έτους (και εισέπραξαν τα χρήματα αυτά), είχαν μία άκυρη συμφωνία στα χέρια τους. Οι εκμισθωτές κλήθηκαν τον Μάιο να προβούν σε τροποποίηση των στοιχείων μίσθωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μάλιστα από 1.1.2022. Η νομοθεσία όμως για τα τα εκπρόθεσμα μισθωτηρίων προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο πλέον ακυρώνεται. Πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ακυρώνονται και χρήματα που πληρώθηκαν θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με άλλες όφειλες.

Η ίδια απόφαση δίνει και μια νεα ευκαιρία σε ιδιοκτήτες που θέλουν να προβούν σε τροποποιήσεις και για υπεκμισθώσεις ακίνητων. Αφενός, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δήλωση λύσης μίσθωσης και για τις περιπτώσεις των υπεκμισθώσεων. Αφετέρου, οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, μπορούν, πλέον, να υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις εντός 15 ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης. Η διάταξη πριν την τροποποίηση όριζε διάστημα από την 5η Ιουλίου μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με αυτήν τη νέα διάταξη ξεμπλοκάρει ο δρόμος για να αποδεσμευτούν αποζημιώσεις που εκκρεμούν για «κουρέματα» ενοικίων που έγιναν την περίοδο των lockdown.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.