ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα αλλά η ελληνική οικονομία «σέρνεται»

Η χώρα δεν παράγει τίποτε και δεν υπάρχουν επενδύσεις για να γίνει κάτι

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα και έδωσε την επενδυτική βαθμίδα αλλά η ελληνική οικονομία «σέρνεται»

Ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+ με σταθερό outlook, παρόλα αυτά όμως η ελληνική οικονομία σέρνεται.

Η χώρα δεν παράγει τίποτα και δεν υπάρχουν επενδύσεις για να γίνει οτιδήποτε.

Με χρέος 404,6 δισεκ. σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και 48 δισεκ. παροχές δεν μπορεί κάποιος καν να ισχυριστεί ότι υπάρχει κανονική ελληνική οικονομία.

Η ΕΚΤ ήδη από το 2021 με το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων χωρίς να διαθέτει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ο πραγματικός δημιουργός του πληθωρισμού δεν θα επανέλθει για τα επόμενα χρόνια οπότε η επενδυτική βαθμίδα δεν θα χρησιμέψει σε κάτι.

Στην πραγματικότητα το ελληνικό χρηματιστήριο με την πτώση του απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.

Και αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα όπου το 80% της οικονομίας στηρίζεται στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται σύντομα η αξιολόγηση και από τη Moody’s.

Θεωρητικά τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να ενταχθούν σε κορυφαίους διεθνείς δείκτες από τον Ιανουάριο του 2024.

Στο σχόλιο του ο οίκος στέκεται στη θετική δημοσιονομική εικόνα, επισημαίνοντας ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα διατηρήσει το χρέος σε καθοδική τροχιά.

Σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό τοπίο και την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οίκος εκτιμά σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα πέσει στο 160,8% επί το ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας αποτελεί μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατών που θέτει υπό την αξιολόγηση του ο Fitch.

Αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου των κρατών που αξιολογούνται με τη βαθμολογία ΒΒΒ.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος κρίνει θετικά την αφοσίωση της Ελλάδας στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης με το πρωτογενές πλέονασμα να εκτιμάται πως θα αυξηθεί 1,1% επί το ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο 2,2% την περίοδο 2024-2025.

Μάλιστα με μέσο όρο 1,1% το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αξιολογηθεί με ΒΒΒ (2,8%).

Ο κύκλος των αναβαθμίσεων άνοιξε το καλοκαίρι με τον ιαπωνικό οίκο R&I, παρά το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στους οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings που ακολούθησε λίγο μετά.

Ρον Σεπτέμβριο ήρθε η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Η Moody’s, έκανε την υπέρβαση στα μέσα Σεπτεμβρίου με διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο Ba1, ήτοι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Τον Οκτώβριο, ο οίκος της Standard & Poor’s ανέβασε το αξιόχρεο στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας με βαθμολογία ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.